Vučić

Ne spava i ne jede, vozika se i broji rupe, otvara fabrike, nabavlja vakcine, broji demonstrante, pirinač, brašno i šećer. Pored funkcije predsednika, obavlja i posao policajca, tužioca, sudije, ministara. Uskoro će biti pet godina kako najavljuje povlačenje sa stranačke funkcije, ali je uprkos tome i drugu zakletvu za predsednika Republike položio kao predsednik Srpske napredne stranke. Aleksandar Vučić je tokom svog prvog predsedničkog mandata bio ubedljivo najzastupljeniji akter na stranicama Istinomera, proverili smo ukupno 184 njegove izjave, a od toga, svega četiri puta je govorio istinu ili skoro istinu.

Uprkos kategoričnom “neću da budem kandidat za predsednika Srbije, ne pada mi na pamet da budem kandidat” iz 2016. godine, Aleksandar Vučić otpočeo je svoj drugi petogodišnji mandat na mestu predsednika Republike. Novi-stari predsednik zakletvu je položio pred (jedno)partijskim parlamentom, to jest starim skupštinskim sazivom u kome gotovo da nema opozicije, pošto novi parlament nije konstituisan ni posle osam nedelja od izbornog dana.

Svoj prvi mandat počeo je na isti dan – 31. maja, pre pet godina, polaganjem zakletve nad Ustavom Srbije i replikom Miroslavljevog jevanđelja, dok su mu pristalice SNS-a, okupljene ispred skupštine, klicale “Aco, Srbine”.

Za to vreme ispred skupštine su brutalno napadnuti novinari četiri redakcije i aktivista inicijative “Protiv diktature”. Na njih su fizički nasrnuli pripadnici obezbeđenja SNS-a, za koje će se kasnije, prema navodima nekoliko medija, ispostaviti da su članovi kriminalne grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja.

Četiri godine kasnije predsednik je u prajm-tajmu na televiziji sa nacionalnom frekvencijom prepričavao kako su pripadnici Belivukovog klana (u međuvremenu uhapšeni) mleli ljude i od njihovog mesa “pravili ćevape”.

Podela vlasti, šta je to?

Iako najmorbidnija, ova epizoda može da posluži kao paradigma Vučićevog petogodišnjeg vođenja zemlje, koje karakteriše konstantno iskakanje iz okvira ustavom predviđenih dužnosti i posla koje objavlja. Jer kao što je u ovom slučaju (i ne samo tom) iznošenjem detalja iz istrage bio i policajac, i tužilac i sudija, tako se tokom celog prvog mandata mešao i u nadležnost vlade, njenog predsednika i ministara.

Pričao je o ekonomskom rastu, BDP-u, “nikad većim” platama i penzijama, najavljivao je povlačenja i usvajanja zakona, otvarao je fabrike i auto-puteve, nabavljao respiratore i vakcine protiv virusa korona, obilazio magacine sa robnim rezervama i pipkao džakove hrane…

 

Period svoje vladavine od 2018. do 2022. nazvao je “zlatnim dobom Srbije”.

A jednog dana kad budem išao po Srbiji ima na svakih nekoliko kilometara da stajem i da gledam samo fabrike koje sam postavljao kamene temljece i otvarao”, ponosno je govorio o otvaranju fabrika.

Ne jede i ne spava, vozika se i broji rupe

U gotovo svakodnevnim obraćanjima naciji – redovnim, hitnim, “istorijskim”, iz inostranstva, predsedništva, fabrika, voza, sa gradilišta i kule Beograd,ili iz televizijskih studija, od predsednika smo slušali kako ne jede, ne pije, ne spava, ne ide na odmor, ne ide u toalet, radi šest ili sedam dana u sedmici i duže nego što traje dan. Jadao se i da mu, zbog raznih problema sa kojima se suočava država, dođe da uzme “konopče” i obesi se o vetrogenerator, ili luster.

“...Šta se jelo?. Nemam pojma šta se jelo. Parče ‘leba sam pojeo i bilo je vode. A vino koje su služili nije baš bilo…“, ispričao je svojevremeno o večeri u Njujorku.

Opširnije na sajtu Istinomera.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.