Leoni

U niškim proizvodnim pogonima nakon uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije coronavirusa, pogoršan je i odnos poslodavaca odnosno šefova prema zaposlenima.

Informacije koje je Niška inicijativa dobila od radnika u fabrikama govore da su oni bili anketirani, da im je bilo prećeno otkazom ukoliko ne zaokruže da nisu bili u kontaktu sa osobama koje su posetile neku od zemalja iz zona rizika, a neki su i obustavljali rad tražeći da se ispoštuju preporuke Vlade i da se majke dece uzrasta do 12 godina vrate svojim kućama.

Ovde nije kraj, zaposleni u nemačkoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom delova za autoindustriju, “Leoni”, tvrde da u fabrici ima osoba koje su pokazivale simptome virusa, ali i pored toga nastavljale da svakodnevno dolaze na posao.

Radnici Leonija u Nišu se žale da najveći rizik imaju pri ulasku i izlasku iz same fabrike, jer se na malom prostoru u toku 15-ak minuta nađe ogroman broj ljudi.

Zaštitne maske koje su dobili su u jako maloj količini, kratko su trajale i zaposlene vrlo brzo ponovo ostavile bez osnovne zaštite.

“Pretili su nam “minus satima” ako pri popunjavanju formulara odgovorimo da su bili u kontaktu sa nekim ko je bio van zemlje ili pokazivao znake oboljenja. Ovo je samo jedan od primera kako se vrši pritisak na nas i kako poslodavci “skidaju odgovornost” bez razmišljanja o zdravlju radnika” – reči su jednog od radnika.

Leoni će, prema našim saznanjima nakon današnjeg dana zaustaviti proizvodnju i radnike poslati kućama.

Razlog za ovako nešto nije briga zdravlje radnika, već zastoj potražnje njihovih proizvoda od strane kupaca iz Austije i Nemačke, prouzrokovan zatvaranjem granica Republike Srbije.

Šinvon prekidao sa radom, radnicima mere temperaturu

Istovremeno kada i njihove kolege u “Yuri”, radnici niške fabrike “Shinwon” pre dva dana obustavili su rad na pola sata i zahtevali od poslodavca da preduzme mere zaštite od širenja virusa.

Radnici tvde da su uslovi loši, 600 osoba radi u jednoj smeni i da do tog dana kada su im podelili zaštitne maske, nikakva mera opreza nije postojala.

Kao sigurnosnu proveru da li oni koji dolaze na posao pokazuju simptome virusa, uvedeno je merenje temperature pri dolasku na posao, procedura koja, kako tvrde oni koji tamo rade, ne funkcioniše na pravi način.

“Mere nam temperaturu pri dolasku na posao. Toplomer ne radi dobro, pokazuje 34 stepena, a za one slučajeve gde pokaže preko 37 njih pošalju u hladovinu da se malo ohlade jer nikog ne vraćaju kući.”

Problem je, tvde radnici i potpuno nepoštovanje odluke Vlade o tome da na četiri kvadratna metra može biti samo jedna osoba.

“Nas 4-5 radimo na prostoru 2×2 metra, danas su nam dali maske, a ni njih ne bismo dobili da nismo obustavili rad. Tražili smo da se uvede 3. smena kako bi se smanjio broj ljudi koji je u fabrici istovremeno, ali nisu dozvolili.”

Radnici sa kojima smo razgovarali sumnjaju da će i pored najave o preduzimanju svih bezbedonosnih mera, pogon u Nišu nastaviti da radi dok se ne bude ustanovilo da je neko zaražen virusom COVID-19, kao što je to trenutno slučaj u jednom delu fabrike “Beneton”.

Niška inicijativa poziva građane i radnike zaposlene u fabrikama da nastave da nam javljaju šta se dešava unutar ovih kompanija, u kojoj meri i na koje načine se njihova prava krše tokom vanrednog stanja.

Author