Zumtobel

Austrijski Cumtobel, Lightning i Tridonik firma, počeli su otpuštanje radnika iz niškog pogona dok je treća smena u ovoj fabrici čak i ugašena. Kako nam javljaju sagovornici koji rade u fabrici, nudi se i otpremnina onima koji pristanu na sporazumni raskid ugovora. Plan zapošljavanja u ovoj fabrici je bio 1100 zaposlenih lica do 2021. godine, od čega 280 na pozicijama inženjera.

Po pisanjima lista Danas, subvencija treba da bude oko 7.200 Eura po radnom mestu, pa je tako ovoj kompaniji dato preko 8 miliona eura subvencija. Poslali smo pitanja mejlom na adresu nadležnih u fabrici. Pitanja su bila vezana za brojno stanje radnika u fabrici sada, na otvaranju i koji je najveći broj radnika koji treba da bude po ugovoru. Pitanja su poslata svim odgovornim licima u HR i pravnoj službi.

Zbog straha, niko od radnika nije hteo da izađe u javnost već su insistirali na anonimnosti. Informacije do kojih smo došli govore da fabrika trenutno ima maksimalno oko 860 radnika u tri kompanije koje rade u okviru objekta.

Do 2021. godine najavljeno je da bude 1100 radnika po svim izjavama i pisanjima u medijima. Povodom ovih činjenica pozivamo sve nadležne inspekcije kao i Fond za razvoj Srbije da se obrati javnosti sa tačnim podacima.

Dokumentacija u koju smo imali uvid pokazuje da je oko 20 radnika otpušteno dok se u “bodovnim listama” spremaju još 20 radnika za otpuštanje.

Odluka a smanjenju broja radnika u Cumtobelu po kriterujumu rezultata rada.

Zaposleni koji su nam se javili objasnili su nam da se daje i otpremnina za dobrovoljni odlazak sa posla od 150.000 dinara. I povodom ovih navoda sva pitanja smo postavili nadležnoj osobi u fabrici. Odgovore na ovo pitanje nismo dobili ni posle nekoliko nedelja.

“Koliko para su dobili za naša radna mesta kad nam daju otpreminu ako dobrovoljno napustimo radno mesto od 150.000 dinara?” pitao je jedan radnik fabrike.

Više izvora iz fabrike nam je objasnilo da su dobili i otpremninu ali samo pod uslovom da potpišu sporazumni raskid ugovora, po njihovim rečima, da bi zadržali subvencionisani novac za svako radno mesto dok bi kasnije mogli opet da zaposle nekog drugog i opravdaju subvenciju.

Radilo se i ocenjivanje radnika pa u skladu sa tim im je navodno napravljen spisak za otpuštanje, navode izvori Niške inicijative iz ove fabrike. Dostavljena nam je i dokumentacija koja potvrđuje ove navode na kojoj se vide i ocene kao i imena rukovodilaca koji su sprovodili ove mere i odluke.

“Otpuštaju se samo radnici koji su uzimali bolovanja i koji su imali neke sukobe sa šefovima. Lista ocenjivanja i bodovanja služi samo kao izgovor za ono šta nam rade. Šefove koje su nam doveli, najverovatnije preko SNS linije, su jako neljubazni i slabo barataju pravilnim srpskim a kamoli engleskim jezikom”, objašnjavaju nam sagovornici

Cumtobel- Sporazum o prekidu radnog odnosa “na zahtev zaposlenog” koji moraju svi da potpišu.

Plate su smanjene radnicima koji već duže vreme rade u fabrici, dok je izgovor za smanjenje plate upravo gašenje treće smene. Tako su radnici koji duže vreme rade dobili plate koje su manje ili iste kao kada su došli u fabriku.


Zbog subvencionisanja radnika iz budžeta Srbije, prava radnika, kao i reklamnog efekta “fabrika koje je otvorio sam Vučić”, dužni smo da ovu priču pratimo do kraja. Apelujemo da rukovodstvo ove fabrike obavesti javnost šta se dešava sa radnicima koje zapošljavaju ili u ovom slučaju otpuštaju.

Author