Red letenja

Avio-linija od Niša do Beograda, našla se na spisku linija od javnog interesa koji je juče objavila Vlada Srbije, ali na niškom za sada aerodromu ne znaju nikakve detalje oko realizacije te linije.

Direktor JP „Aerodromi Srbije“ Mihajlo Zdravković rekao je da to preduzeće ne učestvuju u izboru avio-kompanije koja će leteti na relaciji Niš-Beograd-Niš, već je postupak izbora u nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Nama se ni jedna avio-kompanija nije obratila sa zahtevom da leti na toj liniji, izbor je na Ministarstvu. Mi smo spremni za prihvat i otpremu putnika i aviona. Imamo  kapacitet za povećanje broja putnika i letova i radujemo se svakom novoj liniji“, izjavio je Zdravković. 

Prema najavi Vlade Srbije prvi avion iz Niša do Beograda poleteće sledeće godine, a na toj relaciji leteće četiri puta nedeljno.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za sada nije odgovorilo na pitanja portala Nova.rs o o tome koja avio-kompanija će leteti od Niša do Beograda, kog datuma će avioni krenuti da lete i od kada će krenuti rezervacija karata.

Od Niša do Beograda udaljenost je oko 250 kilometara, a za tu destinaciju potrebno vam je oko 2 i po sata vožnje kolima ili tri sata autobusom. Uz put do aerodroma i čekanje na ukrcavanje, sva je prilika da će za let trebati barem dva sata više.

Uvođenje avio-linije do glavnog grada Srbije izazvalo je čuđenje ne malog broja građana Niša koji su na društvenim mrežama postavljali pitanja poput: „Zašto bi plaćali skupe avionske karte, kad je povratna autobuska karta manje od 2.000 dinara“, ili „Od svih gradova u svetu oni su baš Beograd odabrali za letove“.

Međutim, Bojan Avramović, nekadašnji direktor Regionalne razvojne agencije Niš i jedan od kreatora dugoročne Strategije razvoja niškog aerodroma, kazao je za Novu.rs, da smatra da je Vlada čak trebala da duplira letove od Niša do Beograda.

„Ta linija omogućiće putnicima sa juga Srbije da koriste beogradski aeorodrom kao čvorište i kao vezu za avio-linije sa tog aerodroma. Retko ko će iz Niša u Beograd avionom koliko god bila karta jeftina, ali, u zavisnosti kada će avioni iz Niša sletati u Beograd, putnici će moći da hvataju linije iz drugog ili trećeg talasa na beogradskom aerodromu“, objasnio je Avramović.

Po njegovom mišljenju, avio-linija od Niša do Beograda bolja je od svih 12 linija koje su se ranije našle na spisku linija od javnog značaja sa aerodroma „Konstantin Veliki“.

„Zašto bi neko putovao tri sata kolima ili autobusom do Beograda, odnosno četiri do aerodroma i posle čekao da se ukrca, kada bi mogao da komotno sedne u avion u Nišu i u Beogradu nastavi put ka krajnjem odredištu. Na taj način se štedi vreme, a i nema tog maltretiranja oko transporta kofera“, kazao je Avramović.

Istakao je da veruje da će na toj liniji biti putnika i da će možda broj linija tokom vremena biti i povećan.

Autor teksta: Miljana isailović, Nova.rs

Author