Asfaltiranje po pljusku u Nišu je sada postala stvarnost. Ako ste mislili da ovakvi radovi treba da se odvijaju po normalnim vremenskim uslovima, varate se.

Asfaltiranje po pljusku u Nišu je snimio građanin koji je dostavio redakciji snimak. Na snimku se jasno vidi da se asfaltiranje radi po kiši i u večernjim satima.

Da ne bi smo lutali, pitali smo Danije Dašića, aktivistu i Inženjera, da nam pojasni stručno da li je ovde sve u redu:

Danijel Dašić ne vidi ulaz u garažu u dokumentaciji
Asfaltiranje po kiši u Nišu je moguće, ali…! Danijel Dašić

Po uputstvu Puteva Srbije samo asfaltiranje ne bi trebalo obavljati po kiši i u uslovima kad je prosečna temperatura niska. Ukratko, da bude jasno i onima sa jeftinijim diplomama, od novembra do aprila nema asfaltiranja. Ako je i to teško da se zapamti, evo još kraće – asfaltira se samo kad su po Zakonu dozvoljene letnje gume. Razlog je jednostavan – temperatura asfalta i proces ugradnje koji mora da obezbedi vezivanje bitumena na propisan način.

Naravno da postoje tehnologije koje dozvoljavaju asfaltiranje i u ekstremnim uslovima, ali se radi o smešama i materijalima koje višestruko uvećavaju cenu izgradnje.

Da se prisetimo, Direkcija za izgradnju grada je upravljač puteva i ima budžet od preko 1 milijardu dinara za sve radove kao što su popravke i izgradnja novih saobraćajnica, ali i 7.5 miliona dinara za nadzor radova koje sama plaća u ime Nišlija. O svim aspektima njihovom rada i javnog sektora grada Niša pisali smo u više navrata.

U više navrata smo pokušali da dobijemo telefonskim putem informacije o nekim radovima za koje je nadležna Direkcija za ozgradnju grada, ali kao i kod drugih preduzeća, baš tada nije u mogućnosti da se javi jedna osoba koja samo može da daje informacije. Ovakav sindrom rada i ponašanja, kao i ne kontaktiranja novinara koji traže informacije o radu samih organa javne vlasti, postao je standard u Nišu.

Građanin koji nam je poslao snimak, samo je dao poznat komentar na situaciju koju je snimio:

Hvala im što postoje!

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.