Dejan Vuk Stanković

U jutarnjem programu TV Prva u subotu 9.11, analitičar Dejan Vuk Stanković je izjavio da istraživačke mreže služe za pritisak i napad na vlast.

Ovakav govor u direktnom programu na televiziji sa nacionalnom frenkvencijom smatramo delom orkestrirane kampanje pod vođstvom SNS-a, i jako opasnim ponašanjem.

Istraživački novinari i mreže u kojima rade su najblaže rečeno branitelji jednog drštva, jer se njihovim radom otkriva i objavljuje ono što vlast krije.Najčešće se te objave odnose na sakrivene oblike kriminala i korupcije.

Ova izjava je još jedan pokušaj etiketiranja novinara koji govore o za vlast bolnim temama.

Pomenuti novinari postaju oni koji “ruše ustavni poredak” i bivaju proglašeni za državne neprijatelje, izdajnike i plaćenike!

Medijska orkestrirana mašinerija pod kontrolom vlasti ima i način i prostor da rad istraživačkih novinara i portala na taj način predstavi. Dejan Vuk Stanković se nedopustivo, kao kolega novinar, stavio u službu te mašinerije i po cenu svesno žrtvovanog profesionalizma i ličnog dostojanstva reagovao na ovaj način.

Niška Inicijativa osuđuje ovu izjavu Dejana Vuka Stankovića i smatra je nedopustivom.

Ova izjava je direktno etiketiranje novinara i redakcija, omalovažavanje njihovog rada i stavljanje mete na čelo svim pomenutim. 

Pozivamo novinarska udruženja da povodom ovoga reaguju, zauzmu jasan stav u vezi sa ovakvim nastupima i izjavama režimskih novinara i osude ih kao štetne i potencijalno opasne jer targetiraju istraživačke novinare i redakcije.