Javni funkcioneri

Snimak koji nam je dostavio građanin Niške Banje, otkriva grupu funkcionera SNS-a na čelu sa predsednikom opštine Niška Banja, Dejanom Jovanovićem i narodnom poslanicom Jelenom Žarić Kovačević kako ulazi u dvorište neke porodice u selu Jelašnica. Delegacija “narodnih predstavnika”, umesto u ime matične opštine, sa sobom nosi kutiju sa vidno istaknutim stranačkim obeležjima.

Reč je o logotipu Srpske napredne stranke, sa kojim, velikodušno i od srca, ova grupa neodgovornih i zlonamernih predstavnika vlasti navodno deli socijalnu pomoć ugroženim stanovnicima ovog naselja.

Na pomenutom snimku se može čuti kako narodna poslanica – nakon pitanja o rekonstrukciji mosta u Jelašnici – koje joj očigledno nije bilo po volji, negoduje – “da li ste pitali da li možete da snimate”. Nakon toga, izvesni Stevan Končar snimatelju-građaninu preprečuje put, uz verbalne napade i pojašnjenja o tome šta se sme, a šta ne sme u javnom prostoru.

Končar se inače pojavljuje kao jedan od aktera u našoj vesti o korišćenju džipa od 100 000 € kupljenim iz IPA projekta, za igru “mis vlažna majica” zajedno sa još nekoliko lica povezanim sa vrhom vlasti u Banji.

Nakon što je snimanje prekinuto, poverenik Mesnog odbora SNS Jelašnica, nastavlja sa uvredama i pretnjama pred detetom i ženom zainteresovanog građanina koji je samo želeo da sazna iz prve ruke kada će prilazni most ka ovom delu Opštine biti rekonstruisan.

Zakoni Republike Srbije jasno definišu pojam “smanjene privatnosti” svih javnih funkcionera, što su Niškoj inicijativi potvrdili brojni advokati. Stoga, niti jedna privatna tužba za snimanje javnih funkcionera nije imala dobar epilog po samog funkcionera.

Naime, stupanjem na javnu funkciiju svaki funkcioner se odriče jednog dela privatnosti pa se to naziva stručno “smanjeno pravo na privatnost”. U javnosti ne uživaju privatnost, pa im možete postavljati pitanja i snimati ih ukoliko to ne zadire u privatnost doma, porodice, dece, intime, ili ukoliko ih ne ometate u kretanju ili činite neko drugo krivično delo.

S druge strane, opozicioni poslanici i odbornici sa kojima smo obavili razgovor na ovu temu su jasno objasnili status privatnosti javnih funkcionera:

Svuda na ulici, u javnosti, u skupštinama, bilo gde van našeg doma i vremena sa porodicom, decom i u intimnim trenucima, mi smo javne ličnosti.

Narodna poslanica se poziva na emotivne stavove; foto: printscreen

U prepisci na FB profilu Jelene Žarić Kovačević, odbornik Niške inicijative, Srđan Nonić postavio je nekoliko pitanja na koja je Žarić-Kovačević odgovorila delimično i ne potpuno jasno.

To su ustavom garantovana prava, to je zakon, logika i konačno – vaspitanje.

A ako ste mnogo veliki, i to vas ne dotiče, možete da vređate novinare, građane, da fizički nasrćete na druge funkcionere i uništavate im svojinu. Sve zavisi od pojedinca i kaste kojoj pripada.

Šta vi mislite?

Da li biste iskoristili priliku da ljudima koji odlučuju o vašim životima i pri tom su dobro plaćeni za taj posao, postavite neka za vas važna pitanja?

Da li je strah konačni odgovor?

Da li je to ključna karta na koju igra nenarodna i od ljudi odrođena vlast?