28. januara ove godine u naselju Međurovo, građanka Niša je ispala kroz zatvorene vrata nišekspresovog autobusa koji radi sistemu gradskog prevoza grada Niša.

U toku vožnje žena koja je bila u autobusu, pod još nerazjašnjenim okolnostima ispala je iz autobusa dok se kretao. Po rečima svedoka koji su nam dostavili materijal, žena je ispala kroz vrata koja su bila zatvorena na delu puta gde se autobus ljulja zbog loših ulica i uslova na putu. Po ispadanju, žena je ostala da leži na ulici iza autobusa. Nije bilo čudnih i vanrednih okolnosti, jednostavno vrata od autobusa nisu bila ispravna, potvrđuju naši izvori.

Krstić i sin
Kakvi autobusi nas voze u Nišu?; foto: printscreen

Neispravnost autobusa potvrdio je i vanredni tehnički pregled na koji je upućen posle nesreće. Zapisnik Policije takođe potvrđuje da je vozilo bilo neispravno, dok će vozač autobusa da bude prekršajno gonjen.

Svedoci koji su dali izjave policiji potvrđuju da je sumnja na neispravna vrata kao glavni razlog ove nesreće potpuno opravdana. Nišlijka koja je ispala iz autobusa zadobila je na sreću samo lakše telesne povrede. Autobus je zbog neispravnosti isključen iz saobraćaja, što je utvrđeno na vanrednom tehničkom pregledu.

Tužilaštvo u Nišu za sada sprovodi samo istražnje radnje i prikupljanje dokaza.

U tesktovima koje smo pisali u vreme raspisivanja tendera za javno-privatno partnerstvo za javni prevoz u Nišu, ukazivali smo na uslove tendera koji su bili jako loši u pogledu starosti autobusa. Naime, bilo je moguće da se jave ponuđaći sa autobusima starim i preko 15 godina, pa je to i jedan od razloga što imamo primere jako loših autobusa u prevozu grada Niša.

Ovo nije ni prvi put da građani Niša imaju probleme sa autobusima u javnom prevozu, naročito sa prevoznikom Nišekspres, pa je javnost najviše upoznata sa nesrećom na pružnom prelazu u selu Međurovo kod Niša, dok je u skorije vreme javnost imala prilike da vidi kako jedan od autobusa ovog prevoznika gori u Niškoj Banji.

Povodom ovog slučaja kontaktirali ssmo Nenada Stankovića PR-a Direkcije i gradskog Većnika za planiranje i izgradnju, koji je ovog puta tražio da pošaljemo mejlom pitanja i da će nam biti odgovoreno, šta smo i uradili. Po dobijanju odgovora, objavićemo sve dalje detalje ovog slučaja.

Direktor Direkcije za javni prevoz Milan Milić, na jednom od skupštinskih radnih tela je pravdao čak i nivo zagađenja koji prave stariji autobusi, i naveo ga kao minoran.

Ohrabrujemo građane da nam javljaju preko facebook strane Niške inicijative nepravilnosti i probleme koje imaju ne samo u javnom prevozu već i u svim uslugama javnog sektora u Nišu.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.