Aleksandar Vučić

U novoj Vladi Srbije neće biti mesta čak za 12 dosadašnjih ministara. Aleksandar Vučić, lider naprednjaka, sa spiska novog kabineta Ane Brnabić izostavio je Nebojšu Stefanovića, Zoranu Mihajlović, Aleksandra Vulina, Branislava Nedimovića, Zlatibora Lončara, Vanju Udovičića, Jadranku Joksimović, Mariju Obradović, Gordanu Čomić, Anđelku Atanasković, Tatjanu Matić i Ratka Dmitrovića.

Doduše, na Vučićevom spisku članova nove vlade nema ni Nenada Popovića, sadašnjeg ministra bez portfelja, ali je sam predsednik ostavio mogućnost da spisak članova vlade bude dopunjen baš ministrima bez portfelja.

A osim toga, kako je naveo Miloš Vučević, budući potpredsednik vlade i potpredsednik SNS na konferenciji za novinare, mandatarka bi do sutra ujutru trebalo da saopšti i personalna rešenja za buduća ministarstva informisanja i telekominikacija, ali i za ministarstvo za javna ulaganja.

Vučić je naveo da je sa svim novim i starim ministrima upravo on razgovarao, da im se zahvalio na dosadašnjoj saradnji, ali i dodao da će neki od njih nastaviti rad u stranci.

Razloge zbog kojih su baš oni izostavljeni sa spiska nije naveo, pa se pretpostavlja da su neki izostavljeni zbog ranijih soliranja, učešća u aferama, ali i zbog odnosa stranke prema njima, kao što je slučaj sa Nebojšom Stefanovićem i Zoranom Mihajlović.

Odluka da Stefanović ne bude više u izvšnoj vlasti ne predstavlja iznenađenje, budući da su sukobi na relaciji Vučič-Stefanović prisutni sada već godinama unazad.

Vučić je praktično optužio ministra odbrane i bivšeg ministra policije da je odgovoran za njegovo prisluškivanje, što je Stefanović demantovao.

Vučić skrojio novu Vladu za šest meseci

Za Stefanovića su se povezivale različite afere poput rušenja u Savamali, afere sa „Krušikom“, kao i drugim poslovima sa kojima je dovođena u vezu i bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović.

Nije preveliko iznenađenje ni to što Zorana Mihajlović, dugogodišnja potpredsednica Vlade i ministarka u raznim resorima nije deo Brbabićkinog kabineta. Njih dve se od samog starta nisu slagale, međusobno su se prozivale, ali kako se pretpostavlja nije nova stara premijerka odlučila da Zoranu odstrani sa spiska. To je, pretpostavlja se, učinio lično predsednik Srbije.

On je nedavno, povodom izjave Zorane Mihajlović da Srbija treba da se odredi prema zverstvima koja su počinjena u Ukrajini, rekao da će se o njenim medijskim nastupima razgovarati na stranačkim organima.

Mihajlović je, naime, izjavila da se u ratu u Ukrajini dešavaju „ozbiljne stvari i zverstva“ i da Beograd treba da kaže da li to podržava ili ne.

„Srbija je reagovala u UN i podržala rezolucije kojima se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Činjenica je da Rusija vodi osvajački rat u Ukrajini i da se tamo dešavaju ozbiljne stvari i zverstva i mi treba da kažemo da li to podržavamo ili ne.

Ako je naša politika; da želimo članstvo u EU, onda moramo da razmišljamo i o tome šta je sledeći korak“, rekla je ona.

Vučić je naknadno prokomentarisao da je čudno da neko tako nešto kaže.

„Nisam video tu izjavu, morao bih da pročitam. Čudno mi je da neko tako nešto kaže, pošto Srbija osuđuje zločine koji su pripadanici našeg naroda, a da ne pričam o svima drugima. Nisam baš razumeo šta je smisao toga, a verovatno je nešto što ja ne mogu da dokučim.

To je pitanje za Vladu Srbije i za naše unutarstrančke organe“, rekao je Vučić.

Zamereno joj je ne tako davno što je dala i kratki intervju za novinu Nova, a od nje u se odmah ogradili i premijerka, ali i pojedini članovi SNS, posebno Vladimir Đukanović koji je zahtevao da ona ne bude u novoj vladi, jer u protivnom neće glasati za takvu vladu.

Javna je tajna i da osim Zorane, Jadranka Joksimović, dosadašnja ministarka za evrointegracije nije imala baš dobar odnos sa mandatarkom Anom Brnabić, da su među njima sevale varnice i da je čak bilo javnih prozivki i Jadrankine poruke da ako bude smenjena to neće biti zato što premijerka tako hoće , već da će odlučiti oni koji su je i izabrali na takvu funkciju.

Da Marija Obradović neće ostati u Vladi spekulisalo se još pre godinu dana kada je njeno ime dovedeno u vezu sa „aferom Gakovo“ (tvrdnjama da uzgaja svinje, zajedno sa mrežom ljudi povezanih sa SNS, na farmi čiji je bivši vlasnik navodno sarađivao sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka).

Njeno učešće u toj aferi nikada nije utvrđivano, a ona sama to nije komentarisala. Letos je doduše na pitanje očekuje li da će biti i u novom sazivu vlade, navela da sudeći po pisanju medija, sigurno neće.

Izostanak Gordane Čomić, Anđelke Atanasković, ali i Ratka Dmitrovića sa spiska novog Aninog kabineta nikoga nije posebno iznenadio, jer su oni praktično bili nevidljivi i dok su bili ministri. Iako su afere pratile rad ministara sporta i zdravlja, Vanje Udovičića i Zlatibora Lončara, sagovornici Danasa ne veruju da je to razlog zbog koga su obrisani sa spiska budućih ministara.

Smatraju da je to deo dogovora i da će se za njih naći neka nova, ne tako loša mesta. Što se Nedinovića tiče, on je već ranije rekao da želi da se povuče iz izvršne vlasti.

Što se Aleksandra Vulina tiče, on odlaskom iz izvršne vlasti neće mnogo da izgubi, jer će prema saznanjima Danasa dosadašnji ministar unutrašnjih poslova biti novi šef Bezbednosno informativne agencije.

On će na tu funkciju zameniti Bratislava Gašića, koji će se samo rotirati sa njim i koji će u novoj vladi preuzeti mesto ministra unutrašnjih poslova.

Vulin je od samog početka naprednjačke vlasti na nekoj od državnih funkcija. Bio je direkror Kancelarije za KIM, ministar za rad, boračka i socijalna pianja,ministar odbrane i minustar policije. Reklo bi se da je u prošloj vladi Vulin dosta solirao svojim istupima o Hrvatima i njihovom rukovodstvu, Evropskoj uniji. Bio je i protiv uvođenja sankcija Rusiji, a mnogi su tvrdili da je Vulin ne solira, već da je zapravo Vučićev glasnogovornik.

tekst preuzet sa sajta lista Danas.

Author