Tviter

Zbog čega nema komentara na sajtu Niške Inicijative? Zbog čega nema komentara na Youtube kanalu? Zašto nemamo aktivan Tviter nalog?

Više je razloga, ajde da prvo krenemo od našeg plana, stava. Nećemo da budemo na strani kukavica, botova, nećemo da kreiramo javno mnjenje birajući komentare kao što rade drugi mediji.

Komentari generišu više ponovljenih “post klikova” i veštački prave promet pomoću kojeg se neki mediji pravdaju fonderima i hvale u javnosti. Neki idu dalje pa ističu to kao veliki uspeh sajta ili medija. Time podstiču najniže pobude, jer mogu bilo kog dobrog čoveka da optuže za bilo šta, uredništvo može da pusti taj komentar, a onda će da se javljaju oni koji će da brane ili napadaju taj stav. A klikovi se broje.

Tviter ugasio preko 8500 naloga u Srbiji zbog botovanja i propagande, sve anonimno naravno

Time se inerviše veći auditorijum čitalaca, stvarajući iluziju da su interaktivni, dok ustvari neko radi redakturu i kreira “javno mnjenje” i kurs javne kritike i mišljenja. Naravno, to vrlo vešto koriste botovi, ali i oni koji svoje lične frustracije i probleme prenose u javni prostor. Jako često preko istih komentara vređaju osobe, ideje, institucije, bez ikakve šanse da se neko odbrani, objasni.

Komentarima nekolicine posle jedno 10 tekstova, može da se stvori javni diskurs o toj osobi, pokretu, mediju ili ideji. Koliko su botovi nekorektni, toliko je i takav način komunikacije sa čitaocima. Ujedno ne postoji validan način da se potvrdi ni ko je poslao komentar ni da li je istinit, jer niko ne odgovara za njega.

Zato smo se odlučili da sve tekstove delimo na našoj FB strani, pa tamo lepo neka junaci modernog doba, čitaj kukavice iza tastature, podele svoje istinite stavove, ali ovog puta ne tako anonimno.

Ujedno smo mišljenja da ako neko želi da iskaže svoje mišljenje, treba da to uradi javno, ili bar što javnije, a ne da se krije kao kukavica iza tastature ili nadimka.

Zato neće biti komentara na sajtu, nećemo da budemo dom za lečenje kompleksa pljuvača, neće biti komentara na Youtube kanalu, ali zato  izvolite na Facebook, pa pišite lepo šta i ako smete.

Slobu nikad ne bi oborili da je bilo Facebook-a i Tvitera. Mora malo da budeš hrabar.

U Nišu imamo nekoliko uzbunjivača koji su stali iza svojih tvrdnji, prijavili nepravilnosti, podnosili krivične prijave…

Te osobe nisu kukavice, ne kriju se iza anonimnih komentara.

Neki dobili otkaze, neki su šikanirani, neki su pod merama poslodavca. Niko od njih nije bio kukavica, niko se nije krio iza nekoga ili nečega. I te osobe imaju porodice, treba da primaju platu, žele da rade i žive.

Što su neke kukavice iza tastature bolje od njih?

Nisu!

Nećemo takvima da pomažemo, izvlačeći korist, radićemo ispravno makar propali. Ostalima neka je na čast…

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.