Odbornička grupa Niška inicijativa

Kao odgovorna Odbornička grupa u Skupštini grada Niša, sada udruženje građana,  a na prvom mestu kao odgovorni pojedinci, odlučili smo se da ispred svega pomenutog pokrenemo sajt pomoću kog ćemo moći da se adekvatnije obratimo građanima i široj javnosti dok će sa druge strane na našem sajtu građani imati slobodu da pišu svoje stavove, informišu javnost o svemu u našem okruženju, problemima, lepim stvarima, svemu onom što ih zanima i tišti. Još jedan bitan pravac na kome ćemo raditi, jeste upoznavanje građana sa radom vlasti i institucija, da upoznamo građane šta ko radi u Nišu, za koji novac i koje su obaveze svih pomenutih.

Sajt će biti u jednom delu otvoren za pisanje građana, imaćemo deo rezervisan samo za ankete gde će se građani izjašnjavati o važnim temama u gradu, u jednom delu ćemo objavljivati šta nam šalju građani, a trudićemo se da kako ide vreme proširimo i usavršimo naš sajt.

Jedan od razloga za formiranje sajta jeste i jako loša medijska slika u Nišu i Srbiji. Iako se borimo za isti cilj – slobodu i nezavisnost medija, povodom koga smo i protestovali u više navrata, često se dešavalo da mediji ili ne prenose stvari od javnog interesa koje smo saopštavali, ili ne prenesu suštinu, ili ne prenesu ništa.

Posmatrajući objektivno celu situaciju, bez političkog aspekta, građani su ti koji su oštećeni u krajnjoj liniji. Još jedan od razloga jeste i lični interes nekih medija i novinara da nešto ne prenose kako treba, a puno puta je i u pitanju nezainteresovanost za sopstveni posao. Evo vam jednog primera od skoro:

Krajem 2018. godine, kritikovali smo plan rada Parking servisa i novih javnih garaža, u vreme kad je bilo reči i o javnoj garaži kod Doma zdravlja. Još tada smo ukazivali na problem koji smo videli da će biti sa garažom kod Narodnog pozorišta. Javnost i građani su ostali uskraćeni za sve te informacije, a kad je došlo sve do krajnjeg čina gradnje, tada je već bilo kasno za reakciju. To nije sprečilo puno medija da tada pišu o tome, nažalost kad je bilo kasno.

Mnogi drugi primeri su identični kao i ovaj, moderna gradnja-favelizacija sa novim zgradama pored starih, nefunkcionalnost javnog sektora, broj zaposlenih u istom, a puno puta se desilo da istraživački rad koji smo uradili, neki mediji ili nisu objavili, a neki objavili kao sopstveni tekst.

Razloga je puno, ali onaj najvažniji jeste nedostatak otvaranja bitnih tema. Mi nemamo zadršku zbog nekog ličnog razloga, nemamo razlog da bilo šta skrivamo ili izbegavamo, a pogotovo ne da štitimo bilo koga.

Sajt će biti povezan i sa našim Fejsbuk, YouTube i Twitter profilom, dok ćemo se truditi da istovremeno prenosimo sadržaje i vesti od značaja sa drugih sajtova i medija. Mi nemamo profesionalnu sujetu, nas obavezuje samo javni interes.

Još jednom pozivamo sve zainteresovane građane da nas slobodno kontaktiraju putem mejla niskainicijativa@gmail.com, FB ili Twitter naloga ili svakog od nas odbornika posebno.

Ovaj sajt nam nije platila nijedna stranka ili zainteresovana strana, sve smo uradili sami, volonterski i iz dobrih namera.

Niška inicijativa se zahvaljuje svima koji su nam pomogli u formiranju sajta na bilo koji način.

Sajt je još uvek u probnoj verziji, još uvek radimo na konačnom izgledu, pa budite slobodni da nam pošaljete predloge, naročito za mobilnu verziju.

Spremili smo već više od 10 priča koje će biti interesantne za sve koji žele da znaju šta se radi van očiju javnosti ili u pozadini nekih događaja.

Već drugog dana rada sajta smo imali napad na sajt, pa se dešavalo da sajt ne radi ili ne može da se učita.

Hvala im za to, sad znamo da smo na pravom putu i da gađamo gde treba, očekujte još više zbog toga da radimo i pišemo.

Pratite nas.

Niška Inicijativa