U Narodnom Pozorištu u Nišu, SPS na čelu sa Ivicom Dačićem, podržani od Dragana Markovića Palme i Novice Tončeva, napunili su veliku salu ove kulturne ustanove. Pričalo se o socijalnoj pravdi, kvalitetu SPS-a, Nato paktu i njihovom predsedniku Slobodanu Miloševiću.

Dačiću je poklonjena i slika na kraju dugog govora, u kome je mahom pričao o Nato paktu, Slobodanu Miloševiću, kao i o univerzalnim i dobro poznatim vrednostima SPS-a, kome je običan čovek i socijalna pravda na prvom mestu, edukacija, kultura, besplatno lečenje… Govori su bili primer prizemnih i jednostavnih poruka, primerenih prosečnom glasaču koji i dalje razume retoriku 90-ih. Takođe je naglašeno da je SPS čuvao fabrike i socijalni mir, dok su vlade koje su došle posle njih, rasprodale fabrike i uništile sve što je stvoreno u njihovo vreme. Nezaobilazan deo je bio i obaranje “nevidljivog F117” aviona koji su “oni oborili”. Sve ovakve izjave praćene su gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Na skupu su bili i Dragan Marković Palma kao i Ivica Tončev koji su na istoj listi sa Dačićem i SPS-om. Posluženje na spratu pozorišta je bilo rezervisano za lokalne članove i funkcionere, jer su “glavni igrači” odmah posle govora napustili lokaciju u luksuznom konvoju tamnih Audija.

U prvom redu je bio i ministar prosvete Branko Ružić, do koga smo uspeli da stignemo i da mu postavimo pitanja vezano za obrazovne institucije u Nišu i probleme koje oni imaju.Ministar Ružić je bio jako korektan i pored velike gužve, insistirao je da odgovori na pitanja Niške Inicijative, jer po njegovim rečima, do sada smo imali korektnu komunikaciju i uloga medija je jako bitna.

Ministar Ružić je na pitanja vezano za probleme u školskom i predškolskom sektoru u Nišu, kao i da li je on kao ministar mogao da uradi nešto više po tom pitanju, pojasnio ukratko na ovaj način:

U Srbiji postoji oko 1800 škola, i najveća uloga je inspektora ili u lokalnoj samoupravi ili republičkih. Sve nepravilnosti koje dođu do nas, biće sagledane i radićemo po zakonu.

Pojasnio je da ceo istem po njegovom mišljenju funkcioniše kako treba, pojašnjavajući ulogu školske uprave, naglasio je da je inspekcija gradska ili republička najbitnija spona u lancu zakonitosti rada svih obrazovnih ustanova.