Gradska uprava

VD direktora sedam javnih preduzeća u Nišu je sa isteklim mandatom, nigde se u odlukama i postupcima ne vidi da se ovaj pravni vakum rešava. Trenutno po podacima koje smo pronašli, Mediana, Parking servis, Zavod za urbanizam, Gradska Toplana, Gradska stambena agencija, Objedinjena naplata, JKP Tržnica, Direkcija za izgradnju grada,  imaju na čelu preduzeća VD direktore sa isteklim mandatom.

Dejan Dimitrijević
Dimitrijević sa isteklim mandatom načelu Parking servisa

VD direktora ima i Parking servis, preduzeće koje je “omiljeno” kod Nišlija, ali je i Dejanu Dimitrijeviću istekao VD mandat oktobra meseca ove godine.

VD direktor Parking servisa
VD direktoru Parking servisa istekao mandat 20. oktobra 2022. godine

Na skupštinskom zasedanju 20.10.2021. godine doneto je rešenje o imenovanju svih navedenih VD direktora javnih preduzeća, sem VD direktora Zavoda za urbanizam.

Vd direktori
Imenovani VD direktori 20.11.2021. a sada svi sa iskeklim mandatom

VD direktoru Zavoda za urbanizam Grmeša Ivanu, istekao je mandat 16 novembra, jer je imenovan na zasedanju Skupštine grada 16.11.2021. godine.

VD direktor Zavoda za urbanizam u Nišu
VD Direkor Zavoda za urbanizam sa isteklim mandatom na datum 16.11.2021.

U trenutku pisanja ovog teksta, nije bilo moguće naći podatak o raspisanom konkursu za direktore pomenutih preduzeća, dok materijal za skupštinsko zasedanje koje treba da se održi do kraja godine nije još dostupan na sajtu grada. Jedino rešenje za nastalu situaciju, jeste ili raspisivanje konkursa ili imenovanje novih i drugih VD direktora koje Gradsko Veće može da predloži Skupštini na sledećem zasedanju. Da li će to uraditi, videćemo.

Dragana Sotirovski
Sotirovski: Sva ta preduzeća imaju pravne zastupnike

Postavili smo pitanje Gradonačelnici Dragani Sotirovski pitanje o statusu, na šta nam je kratko odgovorila da “sva ta preduzeća imaju pravne zastupnike”.

U APR-u za pomenuta preduzeća imaju samo registrovane VD direktora, dok smo u razgovoru sa više sagovornika saznali da neka imaju, a neka nemaju pravne zastupnike, tj manji broj njih imaju pravne zastupnike.

Sagovornici koji su upućeni u problem sa VD statusima su nam pojasnili da do imenovanja novih VD direktora, starima traje mandat iako su imenovani na godinu dana. Ovakvo stanje može da traje na dalje bez prepreka, jer je na neki način suspendovan na prvom mestu zdrav razum, pravna država, javni interes…

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.