Uzbunjivaču Radetu Rašoviću Osnovni sud u Nišu je poništio rešenje o otkazu koje je dobio u Jkp Gorici zato što je uzbunio javnost.

Rašović je dobio otkaz zbog “širenja lažnih vesti o radu preduzeća” i ostalih propusta u radu koji su okarakterisani kao “neblagovremeni”.

Rašović je zajedno sa drugim radnicima u JKP Gorica izneo u javnost podatke o malverzacijama u ovom javnom preduzeću, pa je narodskim rečima nagrađen otkazom.

Mandžment iz tog vremena ove firme je i dan danas na “menadžerskim funkcijama” dok se direktori smenjuju kao “ikebane”. Dugovi koje je napravila Gorica u zbiru do današnjeg dana su oko 800 miliona dinara. Goricu je prethodnih godina vodio kadar SPS-a, dok radnici i članovi radne grupe navode da je izveštaj spominjao i opisivao radnje članova SPS-a iz Niša.

Slučaj Gorice je baš i okarakterisala radna grupa Budžetske inspekcije, koja je sačinila izveštaj o propustima u radu, koji je misteriozno nestao od pisarnice do kabineta tadašnjeg Gradonačelnika Darka Bulatovića.

U prvostepenom postupku JKP Gorica je izgubila spor, dok je naloženo da se Rašović vrati na posao, gde će mu pripadati i lična primanja koja je izgubio.

Presuda je napisana na 16 strana, dok je Osnovni sud ustanovio da su prekršena mnoga prava Rašovića kao uzbunjivača, i detaljno je opisan propust u pravima koja su sledovala Rašoviću kao uzbunjivaču.

Obzirom da je ovo prvostepeni postupak, očekuje se da će se preduzeće žaliti, pa će Rašović kao uzbunjivač biti prepušten sam sebi, samo zato što je ukazivao na nepravilnosti.

Više o ovom preduzeću, pročitajte u tekstovima na ovom linku.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.