Parking servis

Niško javno komunalno preduzeće Parking servis će prema planu rada za 2020. godinu zaraditi i istovremeno potrošiti oko 450 miliona dinara.

Da, 450 miliona dinara novca svih građana Niša za Parking servis kome grad Niš za zauzeće prostora na kome naplaćuje parking građanima i firmama ne naplaćuje ništa.

Ideja zbog koje je osnovan Parking servis, kao i svako drugo javno preduzeće, jeste da organizuje određeni komunalni aspekt života u gradu, a pritom zaradi određena sredstva samom gradu, koji bi kasnije ta ista sredstva koristio za razvoj nekog aspekta života u njemu.

Umesto toga, Parking servis od ukupnog obrta od 450 miliona dinara, osnivaču, odnosno gradu vrati manje od milion dinara.

Gde je tu interes građana da imaju ovakvo preduzeće? Ukoliko pitate nas, odgovor je nigde, ali vlastodršce ionako ne zanima da čuju o realnom stanju.

Pored činjenice da je Parking servis jedno od najomraženijih preduzeća u gradu, da maltretira građane na više načina, a da njihov slogan “da uvek bude slobodnog mesta” očigledno ne funkcioniše u realnom životu, sada svi treba da znaju koliki se novac “obrne” u ovom preduzeću.

I u ovoj godini će “srećnih” 6700 građana imati čast da im pauk podigne vozilo, a sami vidimo da su im omiljene grupe jeftiniji automobili, jer da se ne lažemo, ne smeju da podignu skupe džipove koje viđamo na pešačkim prelazima po centru.

Činjenica o “finansijskoj krvnoj slici” sus sledeće:

  • U JKP Parking servis zaposleno 206 osoba
  • Budžet iznosi 450 miliona, dok osnivaču vraćaju milion dinara
  • Na zarade i doprinose troše oko 230 miliona
  • Iznajmljivanje poslovnog prostora građane košta 5,6 milona dinara
  • Nabavka materijala i opreme koji se na kraju nađu u Tužilaštvu putem tendera za 89 miliona

Ovoj “krvnoj slici” dodajemo činjenicu da su u centru grada od početka 2020. postavljena dva parking automata koja su koštala građane 3 milona dinara.

Planirana je i nabavka još jednog vozila za koje ne postoji precizan opis, ali za koje pretpostavljamo da je “pauk” za cifru od 12,5 miliona dinara,

Plate visokih funkcionera iznose preko 100 000 dinara, vozači “pauka” imaju preko 40 000 dinara platu, dok neki dobijaju i više u vidu “stimulacije” u zavisnosti od toga koliko vozila podignu.

Da li Parking servis zadovoljava svojim radom potrebe građana ili smatrate da ga je neophodno restruktuirati, možete glasati u anketi ispod.

This poll is no longer accepting votes

Da li Parking servis ispunjava svoju ulogu regulisanja parkiranja na zadovoljstvo građana?

Author