MUP Niš

Policijska uprava u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu istražuje težak incident u kojem je jedna učenica sedmog razreda Onovne škole „Car Konstantin“ u Nišu kamenom pogođena u glavu, potvrdili su nezvanični izvori Danasa.

Prema zvanično nepotvrđenim informacijama, devojčica je napadnuta 24. januara ove godine, navodno izvan školskog dvorišta, a već duže vreme trpi fizičko i drugo nasilje školskih vršnjaka.

Incident je prvi obelodanio, na svom Fejsbuk profilu, Igor Novaković, zamenik predsednika Skupštine grada, koji je i čelnik niških socijalista, a i „prijatelj oca“ zlostavljane devojčice.

Prema njegovim rečima, devojčica je toga dana fizički napadnuta jer je „dobila peticu iz nemačkog jezika“.

„Dve devojčice koje su je napale nosile su medicinske maske, a treća fantomku. Sačekale su je na mestu gde nema kamera i udarale su je kamenom u glavu. Pre toga na Instagramu je dobila poruku: ako dobije peticu na pismenom iz nemačkog prebiće je. Dobila je peticu, jer se između ostalog takmiči iz nemačkog“, naveo je.

On je kazao da je devojčica izložena vršnjačkom nasilju „već duže vreme, u kontinuitetu“, a da su ga njeni roditelji „do sada prijavljivali desetak puta“.

„Jedan dan je to jer nije uskladila boju duksa sa bojom ranca, jedan dan što nosi majicu ’Gospodar prstenova’, sada zbog nemačkog… Dete je toliko istraumirano da su roditelji morali da je prebace u drugu školu“, rekao je Novaković novinarima.

On je dodao da je od škole dobio informaciju da je preduzela zakonom propisane mere, ali da mu ona nije dostavila dokumentaciju o slučaju, koju je zatražio.

Prema njegovim rečima, početkom novembra rađena je anonimna anketa u odeljenju koje pohađa napadnuta devojčica, u kojoj je 26 od ukupno 27 učenika prijavilo da doživljavaju ili su doživeli vršnjačko nasilje.

„Kada se dobije takav rezultat, u školi se preduzimaju nekakve mere, obaveštava se Centar za socijalni rad. Oni kažu da su preduzeli odgovarajuće mere, a kada sam tražio dokumentaciju nisam je dobio, pa verujem da nijedna mera nije preduzeta“, rekao je Novaković.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potvrdili su da je do incidenta došlo, te da se utvrđuje ko je u njemu učestvovao.

„Incident se dogodio van škole, a roditelji napadnute devojčice su ga prijavili policiji, koja utvrđuje okolnosti i vinovnike napada. Škola za sada nema potvrdu identiteta dece koja su u tome učestvovala“, rekli su u Ministarstvu.

I Ministarstvo „ima saznanja“ da je ova učenica odlukom roditelja prebačena u drugu školu.

„Ministarstvo prosvete, odnosno Školska uprava Niš, pratiće postupanje škola, pružaće im savetodavnu podršku, a u slučaju potrebe u školu će uputiti prosvetnu inspekciju i prosvetne savetnike“, dodali su.

U niškoj policiji su kratko potvrdili da je postupano istog dana kada je podneta prijava i da su „preduzete sve mere iz njihove nadležnosti“, te obavešteno VJT „radi daljeg postupanja“.

Prema nezvaničnim saznanjima, policija je obavila više razgovora i pregledala školski video nadzor, a izveštaj o događaju je prosleđen VJT.

Više tužilaštvo
nasilje u školi ispituje VJT

Škola: Nasilje se dogodilo na putu do škole, dalje je nadležna policija

„Osnovna škola  ‘Car Konstantin‘ u Nišu najoštrije osuđuje svaki vid nasilja i kontinuirano radi na prevenciji vršnjačkog i svakog drugog vida nasilja“, saopštila je ova škola danas po podne.

„Školski policajac obavestio je upravu škole o nasilju koje je učenica doživela na putu do škole. Po saznanju, a postupajući u skladu sa propisima, škola je kontaktirala roditelja koji je prijavio nasilje Policijskoj upravi kako bi se, u onoj meri u kojoj to dozvoljavaju nadležnosti, prikupile informacije o događaju, stanju učenice, i kako bi se u dogovoru sa roditeljem, preduzele mere podrške i obezbedila bezbednije okruženje za ovu učenicu i ostale učenike“, navodi se u saopštenju, koje je potpisala direktorka Gordana Milošević.

U njemu se dodaje da je škola „u okviru nadležnosti obavila razgovore sa učenicama i njihovim roditeljima na koje je ukazano od strane roditelja napadnute učenice i pregledani su snimci sa školskih kamera kako bi se utvrdilo da li je bilo ikakvih sukoba u školi prethodnih dana koji bi uslovili napad“.

„Sprovedena je anonimna anketa među učenicima i uspostavljena kontinuirana saradnja sa policijskim službenicima, koji, s obzirom da se napad desio van škole i da je prijavljen policiji, dalje utvrđuju šta se desilo“, naveli su.

U saopštenju se dodaje da su roditelji ove učenice i ranije podneli prijavu zbog nasilja, te je škola „reagovala i preduzimala sve zakonom propisane mere i aktivnosti u cilju zaštite učenice, kao i vaspitne aktivnosti sa učenicima“.

„Učenici koja je trpela nasilje pružena je podrška kroz individualan savetodavni rad, vršnjačku podršku i radionice sa odeljenjem, dok je učenica koja je vršila nasilje bila pod pojačanim vaspitnim aktivnostima i bila joj je izrečena kaznena mera ukor odeljenskog veća. Ove aktivnosti biće i ubuduće nastavljene. U sve aktivnosti bili su uključeni roditelji“, dodaje se.

Škola je još jednom poziva „sve roditelje da joj budu saradnici i da obavezno prijavljuju svaku sumnju ili pretnju nasiljem, kako bi se zajedno rešavali svi problemi“.

 

VJT: Obavešteni smo, utvrđujemo relevantne činjenice

„Istog dana kada je prijavljeno da se desio napad u neposrednoj blizini OŠ Car Konstantin obavešten je dežurni  tužilac Višeg javnog tužilaštva u Nišu i policijskim službenicima je naloženo preduzimanje radnji i dostavljanje izveštaja“, navodi se u odgovoru VJT Danasu, dostavljenom danas po podne.

„Policijska uprava u Nišu je ovom tužilaštvu dostavila izveštaj o postupanju u vezi sa predmetnom događajem i od strane tužilaštva se preduzimaju sve neophodne radnje radi utvrđivanja relevantnih činjenica“, dodaje se u odgovoru, koji je potpisala glavni viši javni tužilac Borica Mitić.

Tekst preuzet sa sajta lista Danas. Autor: Zorica Miladinović

Author