Klinički centar Niš

Branislav Tiodorović, epidemiolog i predsednik Saveta za zdravlje grada Niša, rekao je da je sedam lekara, dve medicinske sestre i jedna spremačica Kliničkog centra Niš obolelo od koronavirusa.

Tiodorović je danas saopštio da u Nišu ima 28 zaraženih, jedan više nego sinoć, od kojih je 10 na bolničkom lečenju, kao i da je među njima jedna doktorka.

Još 28 lekara je u kućnoj izolaciji i oni su u dobrom stanju. Koronavirus nije ušao u Klinički centar Niš na “najstrašniji način”-ocenio je epidemiolog za Televiziju Prva.

On je kazao da se “stanje  menja i da su još neki uzorci poslati  na analizu”.

Tiodorović nije odgovarao na pozive Medijske kutije, tako da nismo mogli da potvrdimo informacije nezvaničnih izvora koji su nam saopštili da su među zaraženima dvojica lekara sa Klinike za plastičnu hirurgiju, kao i jedan lekar i laborantkinja sa Klinike za nefrologiju.

Prema nezvaničnim izvorima, zbog koronavirusa “obustavljen je rad” na Klinici za plastičnu hirurgiju.

Ti lekari sa Klinike za plastičnu hirurgiju su inficirani, ali su bili u kontaktu sa kolegama, koji su sad stavljeni u izolaciju. Tako da ta klinika praktično ne radi jer su gotovo svi zdravstveni radnici bili u kontaktu sa zaraženima, pa su sad u kućnoj izolaciji-rekao je relevantan izvor iz KC Niš.

On je kazao da Klinika za nefrologiju normalno radi što je posebno važno jer tu dolaze pacijenti na hemodijalizu, od koje im zavisi život.

Medijska kutija je prethodnih dana izvestila da su, prema nezvaničnim izvorima, “obustavile rad” Klinike za endrogenu hirurgiju i hirurgiju dojke i Klinike za kožne i polne bolesti.

Naš sagovornik je kazao da zatvaranje Klinike za endrogenu hirurgiju ne treba posebno da zabrine javnost jer se na njoj izvode operacije koje može da uradi svaki hirurg sa opšte hirurgije.

Tiodorović je juče potvrdio da su dve klinike KC Niš praktično zatvorene, ali nije želeo da precizira o kojim klinikama je reč. On je rekao  da su njihovi zaposleni u kućnoj samoizolaciji, iako su “zdravi”, ali su bili u kontaktu sa nosiocima virusa.

Nadležni u KC nisu želeli da komentarišu takvu informaciju, odnosno da je potvrde ili negiraju.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Predrag Kon ocenio je da je “zaražavanje jednog dela zdravstvenih radnika u Nišu snažna opomena za nas”.

Tim lekarima je obezbeđena izolacija i sve je pod kontrolom. Ali to nam govori da nema šetanja sa zdravstvenim tegobama, posebno mladi lekari da obrate pažnju ako misle da im ništa ne može biti-rekao je Kon.

Inače, od 18. marta ujutru, KC je na svom veb-sajtu prestao da objavljuje informacije o broju i stanju hospitalizovanih pacijenata zaraženih koronavirusom u Nišu i sa juga Srbije, već samo prenosi  podatke Ministarstva zdravlja o ukupnom broju inficiranih u Srbiji.

Opširnije na: http://medijskakutija.rs/u-nisu-tri-klinike-prakticno-obustavile-rad-sedam-lekara-i-dve-medicinske-sestre-zarazene-koronavirusom/

Author