Gradonačelnik

Iako je gradonačelnik Niša u novogodišnjem intervjuu izjavio kako su u toku 2019. godine u rad puštena tri državna i šest privatnih obdaništa, podaci koje smo dobili pokazuju da je poslednje obdanište priključeno sistemu Pčelice još u maju 2018. godine.

U novogodišnjim nastupima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, mogli samo da čujemo hvalospeve o tri državna i šest privatnih obdaništa koja su u sistemu grada Niša.

Istina je da je samo vrtić “Zeka” u ulici Dimitrija Tucovića broj 50 po spisku vrtića 26. u Nišu.

Na snimku ispod, otprilike na polovini čuje se laž koju smo raskrinkali o “9 novih vrtića, 6 privatnih i 3 u Pčelici”.

Na listi čekanja, po rečima direktorke ustanove Pčelica Svetlane Mitić, trenutno je oko 1800 mališana. Ovu izjavu je dala na postavljeno pitanje u skupštinskom radnom telu pri obrazlaganju plana poslovanja ove ustanove.

Izjava koju je Bulatović u aprilu 2019. godine dao za lokalnu televiziju o smanjenju liste čekanja u vrtićima za trećinu je potpuna neistina.

Sudeći po rečima ljudi iz građevinske struke, cena izgradnje jednog vrtića kapaciteta sto mališana iznosi oko 30 miliona dinara.

Ovde imamo situaciju da se obdanište pravi za skoro dva puta veći novac. Očigledno je da i ovog puta mora neko da zaradi preko tendera, “nepredviđenih” radova i novonastalih troškova.

Obdaništa
Stanje obdaništa u Brzom brodu skoro nepromenjeno od avgusta; foto: printscreen

U svakom slučaju, u Nišu postoji 1800 deteta na listi čekanja, dok je taj broj pre nekoliko godina iznosio oko 2000.

Smanjenje broja dece je i posledica ili brisanja ili odustajanja roditelja, kao i smanjenja broja dece koja se rađaju iz godine u godinu, nikako povećanja kapaciteta ili dodavanja novih.

Pored prethodno navedenih netačnih činjenica, prvi čovek Niša saopštio je i to da je vrtić u Novom selu završen.

Prema spisku vrtića koji smo dobili iz Pčelice vidimo da je poslednji vrtić uvršten u sistem ove ustanove vrtić “Zeka” kod Železničke stanice, tako da je izjava o otvaranju onog u Novom selu neistinita.

Situacija je još gora u niškom naselju Brzi brod, gde je prema najavama gradskih zvaničnika vrtić trebao biti završen do kraja 2019. godine.

Samim izlaskom na teren utvrdili smo da se na tom prostoru ne nalazi nešto vredno 40 miliona dinara, već samo sazidan objekat od cigle na dva sprata koji još uvek čeka na finije građevinske radove poput uvođenja električnih instalacija.

Obzirom da nas očekuju redovni lokalni izbori krajem aprila, sumnjamo da će ovakvi projekti biti privršeni i objekti pušteni u rad, a deca primljena u vrtiće neposredno pre samog datuma održavanja izbora.

Na taj način bi stranački funkcioneri SNS-a mogli da se hvale kako brinu o najmlađima, dok sa druge strane skupljaju sigurne glasove od njihovih roditelja.

Nadamo se da građani neće da zaborave činjenicu koliko je urađeno u toku vladavine SNS-a u zadnjih 8 godina.

Author