Članica Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković izjavila je da je Srbija u ogromnom, ekonomskom, energetskom i svakom drugom problemu što će “ova vlast nekako da drži pod kontrolom do izbora tako što se zadužuje i kupuje socijalni mir, da bi se za njih glasalo”, ali da misli da ćemo posle aprilskih izbora doživeti potpuni krah. “Mislim da ćemo tek tada osetiti posledice predizborne kampanje i ovog užasa nekompetencije kojom se vlada u Srbiji. Ne radujem se aprilu”, rekla je Stojković.

Ona je u Novom danu N1 rekla da će pred izbore definitivmo da poraste nervoza i među opozicionim biračima, strankama i pokretima, ali da raste i nervoza u vlasti i predsednika SNS, te da će se u zemlji dići tenzija. „Videćemo kako će se odvijati, nadam se ne po scenariju kao u Belorusiji i Kazahstanu, a to je ‘isti paket’“, rekla je Stojković i podsetila na učešće Lukašenka u dešavanjima u Kazahstanu.

„Kada imate najbolje prijatelje, autokratske vladare koji se međusobno, pomažu i ovaj naš bi da se uklopi u istočnjački scenario, ali se nadam da neće smeti, na nama građanima je napravimo pritisak. Videćemo kako će se stvari odvijati, mnogi od nas spremni su na bilo kakav scenario jer ovo više ne može da se trpi“, rekla je Stojković.

Povodom i za danas najavljenih blokada u više gradova Srbije ona je ocenila da u ovom trenutku nema dovoljno snage na protestima, da je bilo energije koja je bila jako dobra u decembru kada su bili protesti.

“To jesu bili momenti koji su digli energiju”, rekla je ona i dodala da je, kada su zahtevi protesta ispunjeni, “predsednik SNS pao na kolena i bio ponižen, da je povukao zakone”, dodala je sagovornica N1.

Istakla je da sa druge strane Vučić “jako dobro i pametno igra” i da je posle povlačenja zakona usledio njegov pokušaj da “zatrpa svoj blam”.

“To jeste bilo poniženje koje je on doživeo, a koje mi pozdravljamo…Za njega je to bilo poprilično depresivno, on ne voli takve situacije na njega to deluje jako loše i na njegov imidž. On jeste povukao svoju sujetu, bio je prinuđen da poklekne ali on je to jako dobro medijski ispeglao – to je njegov način vladanja, da biračima pokazuje snagu a a sve poraze pokriva kako zna i ume, računajući da će to ugasiti proteste”, rekla je Stojković.

Ističe da misli da će posle praznika da se energija dobro podigne jer nailaze i izbori i referdum, što je “zgodna situacija za nas za podizanje energije”.

“Ja ći u danas biti sigurno na blokadama i znam dosta članova Skupštine slobodne Srbije koji će doći. To su važne teme da bismo ih zaboravili”, rekla je ona.

Stojković je ocenila i da je loše što se referendum odvija nekoliko meseci pre izbora, da to nije uobičajena u praksa u normalnim državama, ali da se kod nas pokušava da se tako važna tema provuče i smandrlja van očiju javnosti. “Nismo imali diskusiju o Ustavu koji mora da sadrži društveni konsenzus o najvažnijm pitanjima”, kaže.

“Ova vlast ne razume, iz svoje perspektive autokratske i poslušničke, da svi društveni akteri treba da učestvuju u tome”, rekla je Stojković.

“Ljudi ne razumeju šta je promena Ustava, malo ko razume da se ne radi o Rio Tintu već o promenama u pravosuđu. U pitanju je smandrljavanje te teme brzinski što nikome ne može odgovarati”, rekla je ona.

“Vidim da ni vlast nije preterano zaintersovana da promoviše referenduman jer ne smatraju to bitnim pitanjem već kao zadovoljenje još jednog uslova prema EU. Nebitno je za njih šta tu piše, jer ova vlast se i ne drži Ustava”, rekla je Stojković.