Danijel Dašić

Šta se to dešava međ’ naprednjacima, da je čak dve nedelje trebalo najstručnijima među najpametnijima u niškoj vlasti, da izađu sa koliko-toliko smislenim opravdanjem za „seču naprednih knezova i jedne templarke“ sa liste za lokalne izbore u Nišu. Kao što je eliminacija templara te davne 1307. i dalje obavijena velom misterije, izuzev činjenice da se radilo o novcu i pohlepi, i ovaj slučaj će najverovatnije ostati skriven negde u fiokama na Andrićevom vencu.

A na opravdani upit javnosti i medija, i na te divne reči Alekse Šantića, u još lepšoj izvedbi Jadranke Stojaković „Što te nema“, odgovor naše (ne još dugo) gradonačelnice je bio onakav kakav smo i očekivali. Sve u stilu pinkovih zvezdica i aranžmanu „auto-tune“ producenta iz Beograda, i naravno u njenom uobičajenom maniru – „ne razumete se vi u to, to je politika”. Stvarno zvuči interesantno ta njena teorija, da razlika od samo nekoliko godina starosti između (bivše) Dragane Sotirovski i (možda budućeg) Dragoslava Pavlovića, čini neku „generacijsku razliku“ po naprednoj računici. Ta razlika je toliko mala da se ne bi uklopila i u ono računanje za kućne ljubimce, gde se jedna ljudska, računa kao sedam do deset neljudskih godina života. Znajući naprednjake, zvuči logično kad se pomene ono neljudski, ali je i dalje nejasno čak i u toj računici kako je moguće da Dragoslav Pavlović nije politički ostario više od bivše gradonačelnice, jer je nekoliko godina pre nje ušao u zvaničnu politiku.

Strip iz Niš
Strip iz Niš- smena generacija?

Naravno, nije ova manipulacija i politička igra naprednjaka ništa novo. To njihovo šibicarenje vuče korene još iz ranog radikalskog perioda, gde su, između ostalog, uspešno ubedili celu Srbiju da je jedan tip, inače čistokrvni Hrvat iz Bosne, sav onako bucmast, plavušan i totalno ćosav, u stvari pravi i jedini četnički vojvoda. To je neka stara priča, koju znaju i razumeju samo oni koji su živeli u 90-tim. Ali, šalu na stranu, mislim da se niko ne raduje više ovom završetku karijere naše gradonačelnice, od njenih bivših kolega iz dopisništva RTS-a u Nišu, gde sigurno već sada pripremaju veličanstven doček i proslavu povodom njenog povratka na staro radno mesto.

Zar ne?

Samo sklonite oštre predmete iz dopisništva, molim vas. Ili je, k’o što Dragana kaže, sve to politika, koju mi obični smrtnici, ne umemo da shvatimo. Da citiram još jednu, još napredniju naprednjakinju, “moram da razumem, kako da razumem”. A da li građani i građanke Niša razumeju politiku, saznaćemo 2. Juna.

Autor teksta je Danijel Dašić, građanin nepokorni

Author