Danijel Dašić

Barem jednom nedeljno, u zadnjih desetak godina, svedoci smo bombastičnih najava različitih ratova i sukoba koje čekaju Srbiju, u svim režimskim tabloidima, i naravno u medijima sa nacionalnom frekfencijom, ukratko zvanih „vaše ružičasto-srećno pravo da znate ono što vam mi kažemo“. I to sve tako u krug. Prvo malo ide priprema u vidu atentata na Acu (još malo, pa ćemo dočekati i jubilarnu 100-tu najavu atentata), pa onda nas svi napadaju i spremaju se da zauzmu ovo malo Srbije što nam je ostalo, da bi na kraju Aca (znate na kog Acu mislim) sve začinio sa par uzdaha, dramskih pauza, i najavom da nam dolaze teška vremena, najteža od 1945. godine. Zato izgleda ovih dana (čitaj, uglavnom noću) svedoci smo najnovije izmišljotine u vidu predizborne kampanje naprednjaka u Nišu. U nedostatku bilo kakvih pozitivnih primera, napretka i unapređenja života u gradu, i uz katastrofalan rejting celokupne prve garniture na vlasti, pribeglo se jedinom što je preostalo – plašenju naroda.

Ti jadni ljudi, koji nemaju drugi izvor informacija, i žive u stalnom očekivanju nekog sukoba i rata, koji će opet, kao 90-tih da donesu razaranje, traume, rane i nesreću, su idealni cilj. Ne znaju da je Srbija daleko od bilo kakvog rata ili sukoba, okružena NATO članicama sa svih strana. Jedino gde je ostalo Aci slobodnog terena da ratuje, je onaj politički, da se obračunava sa zlom opozicijom. Kad se na to doda da smo mi nebeski narod, i da od 2027. imamo pod garanciju leteće taksije, sasvim je logično da nam celu noć tutnje nad glavom borbeni avioni u niskom letu, jer je jedini način da ova vlast u Nišu opstane, uz igranje na kartu straha od neizbežnog sukoba, jer se vlast jedino (logično) ne menja ukoliko je neki rat neizbežan.

Avion M18 Dromader
Avionu, slomiću ti krila

E sada će neki dušebriznici da izjave kako je to deo redovne obuke pilota, da se leti u noćnim uslovima, i ostalo bla, bla, truć, te da nije ni na koji način povezano sa nastupajućim izborima, gde naprednjaci mogu da opstanu samo ako glavna tema za odabir na glasačkom listiću bude opstanak i/ili sprečavanje rata. Kao neko ko je proputovao dosta sveta, mogu odgovorno da vam potvrdim da se NIGDE u svetu ne primenjuje kao obuka NOĆNI LET borbenih aviona u NISKOM LETU iznad naseljenih mesta. Možda je samo neki manje pismen član Ministarstva odbrane, ili član nekog štaba pri vojsci, pročitao ono OBUKA kao BUKA. Mada mi je i dalje malo sumnjivo da se (O)BUKA borbenih pilota u niskom letu iznad urbanih sredina izvodi uglavnom pred neke izbore, koji su problematični za vlast.

Ukratko, videćemo da li će ova (izgleda jedina moguća) predizborna kampanja naprednjaka imati nekakav uticaj na glasače, i naterati ih da u većem broju podrže postojeću vlast, koja je inače sama sebe smenila pre par nedelja, kad je objavila listu kandidata za odbornike, bez ijednog viđenog političara iz dosadašnje strukture. Ili će ih ova možda ova buka iznervirati i stvarno probuditi, da vide ulice koje se raspadaju, nezavršeni trg i most u centru, lažne tendere i korumpiranu vlast koja isisava novac, a i sam život iz ovog grada. Ako se sami ne probude, probudiće ih barem njihova deca koje je grmljavina aviona prestravila.

Zato 2. Jun. Za SVU, ne samo za „NAŠU“ decu. Da ne odlete sutra daleko nekim avionom.

Autor teksta je Danijel Dašić, građanin nepokorni

Author