Saban-Bajramovic-

Skupština Grada planira da u četvrtak 25 aprila nakon 15 godina oduzme Šabanu Bajramoviću bulevar i dodeli mu nepostojeći Trg. Stočni trg kako je nezvanični naziv romske mahale ne postoji kao trg u tom zapuštenom delu grada već samo mala krivudava ulica pod imenom Stočni trg od desetak kuća, pretesna za bilo kakav saobraćaj.

Na ovaj način Niška Skupština narušava status Niša kao Evropskog Grada tolerancije koji je jednom pripadniku romske manjine podigao i spomenik i dodelio bulevar. Poruka koja se šalje javnosti je da mu je mesto "među njegovim Romima" u devastiranom Stočnom trgu.

Inače Šaban nije živeo na Stočnom trgu već upravo u ulici u blizini bulevara Šaban Bajramović. Ova svojevrsna getoizacija velikog umetnika dolazi upravo u trenutku kada je Nišvil postigao dogovor sa najčuvenijim džez muzejom na svetu iz New Orlensa da Šaban Bajramović bude prvi umetnik iz Srbije koji ce sredinom juna dobiti postavku u tom muzeju.

Šaban Bajramović
Šaban Bajramović u muzeju u Americi

Nišvil predlaže Skupštini Grada da odbije ovu inicijativu i Saši Saviću dodeli neku drugu ulicu bliže centru grada kako stanovnici nekadašnjeg Južnog bulevara ne bi ponovo menjali lična dokumenta kao pre 15 godina. U protivnom grad Niš rizikuje da izgubi status najtolerantnijeg grada i dobije kritike za latenti rasizam prema jednom od svojih najvećih umetnika – izjavio je direktor Nišvilla Ivan Blagojević.

Evo kako izgleda ulica a ne “Trg” koji treba da nosi ime ovog umetnika:

Ulica, sokak
Ulica koja treba da nosi ime umetnika, nazivaju je trgom

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.