Most

Početkom oktobra prošle godine, nakon pisanja određenih lokalnih portala o kritičnom stanju u kome se nalazi most u selu Jelašnica kod Niške Banje, odlučeno je da se posao rekonstrukcije dodeli preduzeću “Erozija” iz Niša.

Štab za vanredne situacije grada Niša doneo je odluku nakon apela meštana Jelašnice, Čukljenika, Gornje i Donje Studene da po hitnom postupku sanira nastalu štetu na mostu koji predstavlja jedini prolaz ka gradu odnosno Bojaninim vodama.

Obzirom na hitnost situacije i nepovoljne vremenske uslove, posao je poveren niškoj firmi “Erozija” koja je prema izjavama direktora ove firme uspela da problem sanira u rekordnom roku.

“Ispod asfalta je bila zaista velika rupa i pretila je opasnost da se kolovoz uruši kada preko njega prelaze vozila ili autobusi. Mi smo postavili novu podlogu i podigli zid od gabiona sa oko 100 kubika kamena” – reči su direktora “Erozije”, Slobodana Markovića.

Naša ekipa obišla je polovinom novembra “rekonstruisani” most u Jelašnici i utvrdila da je javnost obmanjivana za više stvari, prvenstveno da je celo područje na kome leži most, zajedno sa prilazom sanirano, a zatim i o visini potpornog zida od 10 metara.

Tada smo snimili i fotografisali stanje u kome se nalazio most nakon intervencije niške Erozije.

Ustanovili smo da potporni zid-gambion nema 10 metara, nego je visok oko 5 metara, kolovoz je ruiniran, dok je signalizacija za radove i dalje stajala samoj saobraćajnici.

Direktor Direkcije za izgradnju Niša, Nebojša Lović na naše pitanje o tome kada će biti obavljeni dodatni radovi na jelašničkom mostu rekao je da je u trenutku sanacije problem rešen privremeno postavljanjem zida od gambiona te da je najbolje da on “odleži i da se kamen slegne”.

Kao datum sanacije prilaznog kolovoza, uklanjanja saobraćajne signalizacije i zamene same ograde na mostu Lović je istakao početak proleća odnosno toplijeg vremena.

Ekipi Niške inicijative stigao je snimak od strane meštana jednog od sela koje pripadaju opštini Niška Banja koji svedoči o trenutnom stanju u kom se nalazi “rekonstruisan” most u Jelašnici.

Na snimku se jasno vidi da se stanje nije promenilo od novembra kada smo pisali o ovoj obmani javnosti, već je pogoršano konstantnim prolaskom vozila.

Ovo je još jedan privid lažne brige za građane i njihove probleme.

Obrću se milioni, najavljuju investicije, priča o nikada boljem životnom standardu, a realna slika govori da nisu u stanju da pravilno rekonstruišu mostove od po 20 metara.

Makar se potrudite da sakrijete nesposobnost, inače će uskoro svaki građanin sa sobom krenuti da nosi sprej i ispisuje krilatice poput “SNS Ofrlje” ili “SNS kvalitet”, ne bi li vas podsetio koja vam je osnovna uloga..

Authors