Zoran Radovanović

Vrlo je verovatno da će doći do drugog talasa epidemije koronavirusa, a mere se moraju ukidati postepeno uz savete struke, izjavio je za TVCG epidemiolog Zoran Radovanović, naglasivši da, zahvaljujući merama koje su države uvele, opada mogućnost da se virus prenosi sa čoveka na čoveka.

“Te mere daju rezultate u celom regionu i očekuje se da se učestalost virusa smanjuje”, rekao je Radovanović, izražavajući bojazan da vakcina ne može biti u upotrebi za manje od godinu.

Da će sunce i visoke temperature stati na put virusu, bilo bi, smatra epidemiolog, zaključivanje po analogiji.

“Infekcije disajnih puteva, tokom leta praktično nestaju. To pravilo ne mora da važi za nove bolesti. SARS, najbliži rođak Kovida-19, 2013. godine harao je sve do jula. Dakle, može da se razvuče i u letnjem periodu”, upozorio je Radovanović.

On smatra razumnim očekivati da će učestalost kovida-19 tokom leta biti na najnižem nivou, a da bi drugi talas usledio u poznu jesen.

“Ako bismo mi sada naglo olabavili mere onda bi već u junu mogao da usledi drugi talas”, upozorio je Radovanović, ocenivši da je upravo zbog toga je važno da se poštuju saveti struke i da se mere popuštaju postepeno.

Vrlo je verovatno, naglasio je Radovanović, da dođe do drugog talasa pandemije.

“Takve bolesti, kada se jave, imaju dva do tri talasa dok se ne endemizuju, dok ne postanu stalno prisutne”, naveo je epidemiolog.

On je rekao i da ne može da se povlači paralela između kovida-19 i SARS, koji je bio teža bolest.

“Ovde je problem što je klinička slika blaža, a procenjuje se da polovina zaraženih nema simptome bolesti, tako da se samo jače zaraze mogu otkriti”, rekao je Radovanović.

On je podsetio da je virusom SARS bilo zaraženo oko 8.000 ljudi, dok je od kovid-19 već obolelo više od dva miliona.

Opširnije na: http://rs.n1info.com/Vesti/a591355/Radovanovic-Vrlo-verovatno-da-ce-biti-i-drugog-talasa-epidemije-koronavirusa.html