Malča- Prosek

Put Prosek – Malča otvoren je posle pisanja i video reportaže koju smo objavili na sajtu, kao i na Youtube kanalu Niške inicijative pre oko sedam dana. Po našim saznanjima, put je završen još oktobra meseca 2022. godine, dok je pretpostavka bila da se čekao dolazak na otvaranje nekog republičkog zvaničnika.

Više od tri meseca saobraćajnica je stajala završena, dok su svi nivoi vlasti ostajali slepi za potrebe građana iz ovog dela Niša ali i onih koji bi koristili pravac Pirot- Svrljig, gde ova saobraćajnica skraćuje put i isključuje nepotrebno ulaženje u grad, naročito teretnog saobraćaja.

Put Prosek – Malča po podacima nadležnog ministarstva nema upotrebnu dozvolu, kompletno je infrastrukturno urađena, kao i horizontalna i vertikalna signalizacija zajedno sa pristupnim putevima.

Put Prosek - Malča
Mapa lokacije puta Prosek – Malča

Put od Proseka do Malče skraćuje izlazak na auto put i služi da se bez kruženja od skoro 20 kilometara ide u pravcu Svrljiga, naročito teretnom saobraćaju. Izgradnja saobraćajnice duge 1.47 km koštala je građane malo više od 3.2 miliona Eura. Izvođač radova je firma poznata Nišlijama, PZP Trace, koja je jedna od firmi koja “popravlja” niške ulice.

Iako na samom putu postoje privatni i privredni objekti, informacije koje su nam građani dostavili govore da je čak i saobraćajna policija kažnjavala građane zbog korišćenja puta koji je bio zatvoren. Na putu su vidljivi prilazi za veće objekte kao i dosta poljoprivrednog zemljišta u neposrednoj blizini samog puta.


Redakcija Niške inicijtive smatra da je otvaranjem ove priče pomogla da organi vlasti dobiju korektivni faktor za ubrzavanje obaveza koje imaju prema građanima, za šta mediji jednim delom treba da služe.

Author