“Digitalni zeleni sertifikat” čije uvođenje Evropska komisija planira da predloži ima za cilj pre svega da olakša bezbedno i slobodno kretanje unutar EU, izjavio je danas potrtparol Evropske komisije Kristijan Vigand.

„Cilj digitalnog zelenog sertifikata koji planiramo da predložimo ove nedelje jeste da olakša bezbedno i slobodno kretanje unutar EU, ne da se dodaju nove restrikcije, niti da se nešto zabranjuje, već da se stvari učine jednostavnijima“, rekao je Vigand na brifingu za novinare.

Na pitanje novinara da li će digitalni zeleni sertifikat za putovanja biti potreban građanima trećih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, Vihand je rekao da je komisija „u kontaktu sa međunarodnim telima poput Svetske zdravstvene organizacije“.

„Važno je da se uzmu u obzir tehnička interoperativnost i međunarodni standardi, ali, da ponovim, predlog koji se očekuje ove nedelje fokusiran je na slobodno kretanje unutar EU“, dodao je.

Digitalni zeleni sertifikatati koje će Evropska komsija predstaviti 17. marta odnosiće se na kretanje građana unutar EU kojima bi treablo da pomognu da bezbedno idu na poslovna i turistička putovanja.

Prema nacrtu diplomatskog dopisa, u koji je list Fajnenšel tajms imao uvid, sistem kovid pasoša bi verovatno bio zasnovan na tri kriterijuma – negativnom testu na kovid-19, vakcinaciji i preležanoj bolesti.

EU ambasadori su prošle sedmice razmatrali predlog, koji treba da odobri Evropski parlament, a najveće pitanje je bilo da li bi pasoš važio za rusku i kinesku vakcinu koje nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), ali se daju u Mađarskoj, a Češka i Slovačka su počele pregovore s Moskvom o kupovini vakcine Sputnjik V.

Author