Napad na novinare

Policija u Nišu je povodom incidenta koji se dogodio 01.11.2023. godine ispred uprave Pčelice gde je šefica u Pčelici i zaova direktorke, Marija Mitov Božović, napala novinara i snimatelja Niške inicijative Srđana Nonića i A.P. podnela prekršajnu prijavu po Zakonu o javnom redu i miru.

Policija je istog dana zbog napada i verbalnog vređanja i guranja i nasrtanja koji se jasno vidi na snimku, podnela Prekršajnom sudu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka iz člana 9. ovog zakona. za Pčelicu nije bilo osnova da se pokrene bilo kakav postupak za ovakvo ponašanje u radno vreme, pa su na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja odgovorili da nije pokrenut krivični postupak pa da samim tim nema ni disciplinske odgovornosti.

pčelica

Vređanje, vršenje nasilja, pretnja ili tuča

Član 9

Ko vređanjem drugog ili vršenjem nasilja nad drugim ili pretnjom narušava javni red i mir kazniće se novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 dinara ili kaznom zatvora od 10 do 30 dana.

Policijski dopis
Policija pokreće prekršajni postupak, Pčelica ne.

Pomenutog dana, Marija Mitov Božović je bez ikakve interakcije pre samog incidenta, verbalno napala dve osobe iz medija, otela telefon Srđanu Noniću i višestruko vređala i nasrtala na prisutne novinare iz redakcije. I o ovom događaju nijedan niški lokalni medij nije izvestio, kao i u primeru napada Nikole Panića na Nonića početkom 2023. godine.

Napad je usledio kada je radnica uprave Pčelice videla Nonića kako slika zgradu i dvorište ispred uprave, prišla je odmah uz povike i otrgla mu je telefon iz ruke dok je snimao. Odbila je da vrati telefon i pokušala da se udalji, u trenutku je Nonić iskoristio nepažnju te osobe i istrgao joj je nazad telefon koji usled toga pao na zemlju. Ostatak događaja pogledajte na snimku.

Sve vreme je osoba vikala i u više navrata nasrtala na Nonića i snimateljku, upućivala pretnje, uvrede i omalovažavala ekipu novinara. Radnik obezbeđenja nije reagovao da smiri situaciju iako se sve dešavalo na javnom prostoru i izvan objekta.

Policiju su novinari pozvali odmah, kao i kontakt tačke u Policiji i Tužilaštvu koji su zaduženi za napade na novinare. Snimateljka A.P. je bila vidno uznemirena, što je konstatovao i nalaz Hitne pomoći, koji kaže da je A.P. imala povišen pritisak i broj otkucaja srca. U policijskoj upravi su svi pristuni davali izjave, dok su svi snimci sa telefona novinara dati odeljenju “krimo tehnike”.

Author