Izjava šefa misije OEBS u Srbiji Norvežanina Jana Bratua da u Srbiji postoje uslovi za fer i demokratske izbore, ne samo što je netačna, cinična i uvredljiva, nego gotovo neokolonijalno opasna i sa primesama rasizma.

Zapravo, najmanji je problem u tome što je ovakva ocena ruganje i zdravom razumu i sprdnja sa izvorno proklamovanim ciljevima OEBS u Srbiji, koji se prevashodno odnose na, pazite sad, „pomoć u izgradnji nezavisnih, odgovornih i efikasnih demokratskih institucija“.

Najlakše bi bilo prokomentarisati „ne pomažite nam više, ne gradite nam nezavisne institucije, ako boga znate“, ali ovakva diplomatska ocena ne zaslužuje podsmeh, čak ni cinizam, nego samo prezir.

Ona unapred legalizuje i legitimizuje sve ono čega ćemo se nagledati u naredna tri meseca. A gledaćemo ono što nam je pred očima svaki dan, samo tri puta bahatije i bezočnije. Prisustvovaćemo svakodnevno direktnim prenosima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom zastrašivanju, šikaniranju i nasilju nad svim političkim neistomišljenicima Aleksandara Vučića. Ucenjivanju i potkupljivanju na sve načine po državnim preduzećima, blaćenju nepodobnih od Skupštine do nivoa mesne zajednice. Niko ko drugačije misli nije i neće biti pošteđen pune kofe naprednjačkih fekalija. Znamo to, već je viđeno.

A Bratu nam na sve to poručuje da će, pošto postoje uslovi za fer i demokratske izbore i rezultati izbora biti izraz demokratske narodne volje. I tačka, slučaj zatvoren. Politički mrtva Srbija neće zaslužiti ni autopsiju.

Ja nikad ne verujem u slučajnosti i gafove kad je reč o diplomatskom rečniku, bilo gromikovski autističnom (Andrej Gromiko, ministar spoljnih poslova SSSR, na Zapadu poznatiji kao Mister Njet) bilo holbrukovski agresivnom.

Pa ni kad je reč o ovom bratuovski podlom. Podlom kako samo mogu biti podli kolonijalni gospodari koji oduzimaju i otežavaju celom društvu mogućnost vlastitog razvoja. Bolje da veliki OEBS nije ništa rekao, bolje da je na Vučićevu demokraturu i dalje žmurio na oba oka, nego što ga je javno abolirao za sve i svja što će nam servirati do izbora i što nam servira već deset godina.

Evo kako šef misije OEBS još tercira domaćinu Vučiću i bez pardona gazi po ljudskim pravima građana Srbije:

„I u Norveškoj se ljudi žale na izborni proces, kažu da kršimo neke odredbe. To je pitanje koje je specifično, svaka politička kultura je zasebna, nije uputno porediti sisteme u Norveškoj i Srbiji”.

A kako ovo shvatiti drugačije, sem kao kolonizatorski i rasistički rečnik? Norveški politički standardi nisu predviđeni za Srbiju, a Jan Bratu i druga diplomatska bratija, bilo prozapadna ili proruska, svejedno, čine sve da Srbija zauvek ostane van bilo kakvog političkog evropskog standarda, van bilo kakve normalnosti. Drskost trećerazrednih diplomata u Srbiji postaje nesnošljiva, prosto ne zna čovek šta je gore, da li veću štetu čine oni koji samo obilaze Srbiju i krkaju, hvale jagnjetinu i pirotske ćilime, poput Godfrija ili ovi poput Bratua koji građane Srbije otvoreno potcenjuju tretirajući ih kao novootkriveno pleme na dalekoj periferiji Evrope.

I zato se za dostojanstven život moramo izboriti sami.

Samo građanin Srbiju spasava.

I na kraju par reči o neuporedivim sistemima.

Norveška je po BDP-u šesta najbogatija država na svetu, zemlja sa najdužim životnim vekom stanovnika na svetu, sa najboljim uslovima rada na svetu, sa najvećim prosečnim primanjima na svetu. Imaju rezerve nafte i gasa za narednih 30 generacija, a nemaju ni Grčića, ni Vučića.

E, lako je tako…

Tekst preuzet sa sajta Nova.rs

Author