Cisterna amonijaka

Sedamdesetčetvorogodišnji muškarac B.J. iz pirotskog sela Sopot preminuo je od trovanja amonijakom dok je pedesetpetogodišnji kamiondžija T.P. takođe pretrpeo hemijske opekotine disajnih organa usled udisanja opasnog gasa ali je imao i teške povrede izazvane padom.

Cisterna sa amonijakom
Foto Nova S: Hronologoija događaja

Oko njihove smrti postojala je nedoumica s obzirom na to da je B. J. pronađen u nedelju svom vozilu koje je sletelo s puta nedaleko od fabrike „Tigar Tajers“. Davao je znake života ali je preminuo u pirotskoj Opštoj bolnici. S obzirom na to da je bio hronični bolesnik sumnjalo se da je u pitanju srčani zastoj kao posledica organskog oboljenja.

Telo kamiondžije otkriveno je juče ujutro, imao je vidljive povrede koje su ukazivale na pad sa visine, ali se sumnjalo da je i on žrtva amonijaka. Oba tela su upućena na Institut za sudsku medicinu u Nišu radi obdukcije.

Kako saznajemo od dobro obaveštenih izvora, turski državljanin je verovatno bio omamljen od opasnog gasa zbog čega je pao sa mosta. Moguće je da je još izvesno vreme bio živ iako je zadobio masivne politraumatske povrede jer su nađena oštećenja disajnih organa koja ukazuju da je bio u kontaktu sa amonijačnim parama koje izazivaju teške opekotine. Iste povrede na organima za disanje nađene su i kod sedamdesetčetvorogodišnjaka što je potvrdilo sumnju da je i on žrtva akcidenta kod Pirota.

Cisterna u kojoj se nalazilo 45 tona amonijaka i dalje ispušta opasan gas jer je nemoguće zatvoriti rupu nastalu prilikom izletanja sa pruge. Ona je jedna od 20 koliko ih je bilo u kompoziciji koja je prevozila 900 tona amonijaka od kojih su četiri izletele sa šina.

Author