Opština Medijana ima osam koordinatora Kancelarije za mlade, svaki je plaćen 20.000 dinara mesečno. Ovi koordinatori koštaju građane Niša svakog meseca 160.000 dinara bez poreza i doprinosa.

Po podacima do kojih je došla Niška Inicijativa, Kancelarija za mlade je radila samo nekoliko aktivnosti za zadnje dve godine, dok je jedna od njih bila saradnja sa Košarkaškim savezom Niša, koji spada u sportsku aktivnost.

Podaci do kojih može da se dođe preko sajta opštine Medijana, pokazuju da je Kancelarija za mlade organizovala sastanke i okrugle stolove, a takođe pokazuje da su unapređivali “poslovno okruženje u javnim preduzećima”. Ostaje nejasno da li je ova pomenuta aktivnost ustvari priprema mladih za rad u javnom sektoru u nekoj skorijoj budućnosti. Od drugih aktivnosti su se susretali sa građanima i obeležavali dan mladih. Moguće je da postoje druge aktivnosti i akcije KZM-a, ali po dobijanju informacija od opštine Medijana objavićemo sve detalje.

Danijel Dašić programski menadžet Nacionalne koalicije za decentralizaciju je imao drugačije, satirično viđenje ovovg problema:

“Da li je ovaj broj koordinatora potreban da se unaprede omladinski programi i rad sa mladima ili Kancelarija za mlade sem postojanja na papiru služi za udomljavanje dece i članova SNS-a?” postavlja pitanje naš drugi sagovornik koji već godinama radi u civilnom sektoru. Dostavljamo i rešenje o samom izboru koordinatora.

Koordinatori Kancelarije za mlade opštine Medijana, svaki dobija 20.000 mesečno

U rešenju koje je usvojila Skupština opštine Medijana ne stoji nijedan drugi detalj vezano za reference izabranih koordinatora. Po Strategiji za mlade i svim zakonskim i podzakonskim aktima, posao koordinatora u kancelariji za mlade treba da bude poveren iskusnom omladisnkom radniku koji mora da pored iskustva u radu, da poseduje i licencu ili zvanje “omladinskog radnika”. Pošto smo upoznati sa načinom kako je zadnji šef kancelarije za mlade grada Niša Stevan Živković dobio ovu funkciju, kao i da ne poseduje ništa od referenci koje su tražene za ovu funkciju, izražavamo sumnju da je u opštini Medijana izabrano rukovodstvo KZM na drugačiji način.

U materijalu koji smo skupili posle više meseci, nalaze se puno prezimena poznatih ljudi iz politike koji su “uhlabljeni” po komisijama i radnim telima u ovoj opštini. Uskoro više detalja u novom tekstu.

Mejl sa pitanjima smo poslali Predsedniku opštine Medijana, tražimo u vezi sa materijalom koji smo dobili plana i program rada kancelarije i izveštaj šta se konkretno uradilo u prethodnih dve godine sem sastanaka, obeležavanja nekih ljubileja i susreta sa građanima.

Nebojša Kocić, Predsednik opštine Medijana

Pitanja i obaveštenje sa podacima smo poslali i članovima Gradskog Veća, jer po podacima koje imamo, ne postoji nijedna kancelarija za mlade u Srbiji koja ima više koordinatora koji su plaćeni.

Nebojša Kocić, predsednik opštine Medijana kaže da su do sada imali sedam kooordinatora, dok su tek sada povećali na osam, jer kako kaže Kocić, to je neka vrsta nagrade tim osobama koji su bili vredni volonteri u vreme pandemije u Opštini. Iako mu je predočen podatak da je presedan da jedna opština ima toliko koordinatora jer toliko nemaju ni gradovi, pa ni grad Niš (trebalo bi da ima jednog koordinatora ili šefa), Kocić je rekao da su jako velika opština i da imaju mnogo škola, te da su se odlučili za ovaj potez da bi imali bolji kontakt sa decom na terenu.

Većnik Miroslav Đokić koji je ugradskom Veću zadužen za saradnju sa gradskim opštinama, nije odgovorio na mejl, dok službeni telefon koji smo dobili nije dostupan više dana unazad.

Uskoro još tekstova za trošenje budžetskih para u opštinama.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.