Agencija za sprečavanje korupcije sada već vodi drugi postupak protiv Spasoja Milovanovića, direktora Narodnog pozorišta u Nišu. U prvom postupku je doneto rešenje o opomeni, jer Milovanović nije podneo izveštaj o imovini dve godine po stupanju na dužnost direktora ove kulturne ustanove.

Po dokumentu koji smo dobili od agencije, Milovanović se tereti da je bez saglasnosti Agencije stupio na drugu funkciju, a to je članstvo u Upravnom odboru Narodnog pozorišta u Prištini.

U vreme nepodnošenja izveštaja o imovini, Milovanović je postao vlasnik kuće u niškom naselju Vinik, što je i potvrdio prošle godine u izjavi datoj Niškoj Inicijativi. Kuću je kupio, po njegovim rečima, zaduživši se u banci. Izveštaj na sajtu Agencije potvrđuje to.

Za to vreme, po informacijama do kojih smo došli, postao je vlasnik i trkačkog konja, koga čuva u Konjičkom klubu Čegar, što Milovanović lično negira. Sa druge strane slike na društvenim mrežama potvrđuju aktivnosti koje ima u ovom klubu.

O Milovanoviću smo već pisali na našem sajtu, gde smo u javnost izneli sve podatke koje smo istražili. U tom istraživanju smo došli do podataka da Milovanović ima jako puno posla van niškog pozorišta, sve u privatnoj režiji, naročito posle imenovanja u direktora niškog pozorišta.

Ovo je samo jedan u nizu tekstova koje ćemo objaviti  o poslovanju i radu Narodnog pozorišta u Nišu, gde se rad i finansije kriju od javnosti, što se po iskustvu koje imamo u ovom tipu istraživanja, ne razlikuje od bilo kog drugog dela javnog sektora u Nišu.

Potvrda Agencije o o prvom prekršaju Milovanovića

Ono što je očigledno je, da se niko iz ove ustanove kulture ne oglašava ni povodom čega, jer niko vidi neki problem u finkcionisanju pozorišta. Na sajtu Narodnog pozorišta, niški ansambl broji 25 glumaca.

Milovanović je došao u pažnju javnosti kada je objavljen dokument kojim Predsednik Aleksandar Vučić postaje pokrovitelj festivala “Teatar na raskršću”, koji je izazvao urušavanje samog festivala i otkazivanje predstava pozorišta koja nisu iz naše zemlje.

Da podsetimo, pre izbora Milovanovića na mesto direktora, prethodni UO i direktor su bili tema pisanja medija zbog nepravilnosti u izboru za direktora, a vođena je i istraga tužilaštva koje je procesuiralo i lokalne političare, naravno bez uspeha(na iznenađenje svih nas).

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.