Nišava

8Svi koji su se šetali u prethodnom periodu pored naše reke u Nišu, primetili su da se boja Nišave promenila kao i da je bistrija voda nego inače. Svi koji su ovo videli uživali su u retkom prizoru boje Nišave koja je ličila pomalo na planinske reke u turističkim reportažama. Naravno da na slikama koje ovde postavljam neće da se vidi boja niti bistrina reke kao uživo, ali sam fenomen me je naterao da zovem poznanike koji se razumeju u Ekologiju i prirodu.

Nišava Brzi Brod
Nišava i Brzi Brod

Interesantno je da ne ne postoji jedinstven odgovor, jer iako Dimitrovgrad i Pirot koji su nam uzvodno nemaju prečišćivače kanalizacionih voda (kao i Niš), sve direktono ispuštaju u Nišavu, morali smo da tražimo druge uzroke za ovako lep prozor. Ono čega sada nema jeste otpad iz nekih fabrika prerade metala uzvodno od Niša, zaprašivanja i drugih poljoprivrednih radnji, ono malo industrije što je ostalo posle 1999. i sada ne radi.

 

U razgovoru sa istim poznavaocima Ekologije i prirode, došli smo samo i jedino do zaključka da je prirodi potrebno jako malo da se obnovi, ali smo svi izrazili žaljenje jer Pirot i Dimitrovgrad nemaju prečišćivač kanalizacionih otpadnih voda, jer bi onda naša reka bila dobra čak i za kupanje u toku leta.

Sada se u pesku i u plićaku vide male ribe, a video sam i jednog klinca koji u papučama “banja noge u reci” dok sam u blizini posmatrao ceo lep prizor prirode i reke. Da li nam je ova vanredna situacija pokazala da možemo bolje, da treba da se uradi nešto, pokazala nam šta ustvari imamo a ne znamo da koristimo? Nažalost, trebalo je da se desi vanredno stanje da vidimo obnavljanje prirode i čistije vodotokove. Sumnjam da ćemo bilo šta da naučimo ili uradimo sa ovim znanjem i primerom.

Nišava kod Brzog broda
Nišava kod Brzog broda

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.