Narodno pozorište

U dokumentu koji smo dobili, temišvarsko pozorište Čiki Gergelji, odustalo je od svog nastupa na Teatru na raskršću, festivalu Narodnog pozorišta u Nišu, koji treba da bude održan tokom marta ove godine.

Pozorište
Rumunsko pozorište “Čiki Gergelji” otkazalo učešće na festivalu

Razlog zbog koga rumunski predstavnik neće učestvovati na ovom međunarodnom festivalu jeste politička konotacija koju daje najava da će pokrovitelj festivala biti predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Deluje da je nakon najave režisera Kokana Mladenovića i Igora Vuka Torbice da neće učestvovati na festivalu, odnosno izjave koju je dao Saša Milosavljević koji je i selektor festivala, došlo do domino efekta u pozorišnom miljeu.

Pored činjenice da direktor Narodnog pozorišta, Spasoje Ž. Milovanović odbija da dostavi podatke o poslovanju pozorišta i finansijske detalje o samom festivalu, očigledno je da je neodgovorno rukovođenje dovelo do “domino efekta” u umetničkom delu javnosti.

Dopis direktoru niškog pozorišta prenosimo u celosti:

U svetlu skorašnjih događaja koji se tiču selekcije Vašeg internacionalnog festivala “Teatar na raskrću”, koji je planiran za mart 2020., došli smo do odluke da otkažemo naše učešće sa predstavom “Labudovo jezero – novo viđenje”, režiranom od strane Kokana Mladenovića.

Bilo nam je drago da budemo odabrani u još jednom internacionalnom festivalu i nadamo se da će ovogodišnje izdanje biti uspešno, ali i želimo da poštujemo našu dobru saradnju sa Kokanom Mladenovićem, koji je već režirao tri predstave za pozorište Čiki Gergelji.

Gospodin Mladenović je odlučio da otkaže svoju saradnju sa Vašim festivalom zbog političke konotacije festivala i mi ćemo pratiti njegovu odluku i otkazati predstavu Labudovo jezero – novo viđenje koja je trebala biti predstavljena na Vašem festivalu.

Nadamo se da ćemo sarađivati u narednim godinama, kada bi kontekst mogao biti drugačiji od trenutnog, zaključak je predstavnika rumunskog pozorišta.