Uroš Janjić

Uroš Janjić, student elektronskog fakulteta je 21. juna 2019. izboden nožem na gradskom keju zbog natpisa na majici koju je nosio. Bez reakcije bilo koje institucije i medija (sem nezavisnih) održana je i protestna šetnja sedam dana kasnije na kojoj su snimljeni momci iz određenih nacističkih pokreta kako pozdravljaju mirnu povorku u protestu.

Sledeće nedelje u okviru antifašističke šetnje održana je akcija skidanja nacističkih simbola u vidu kukastih krstova sa bedema niškog Keja.

Jedan od aktivista i učesnika bio je Dragoslav Petrović, odbornik Niške Inicijative i penzioner, koji je kao dete bio zatočen u logoru Crveni Krst u Nišu u majčinim rukama.

Detalje o sudskom procesu kao i ko je procesuiran na koji način, čujte od Uroša lično, intervju vam prenosimo u integralnoj verziji bez izmena…

Naš utisak nakon više meseci od ovih događaja jeste da je jedini način da ostaneš čist pred zakonom, taj da budeš nema žrtva, nadajući se da kriminalac neće da te mnogo povredi nožem. Ukoliko se braniš, naši vrli organi gonjenja te gledaju kao kriminalca, jednakog onima koji su te napali.