Delez Srbija je iz svih maloprodajnih objekata povukla proizvod privatne robne marke Premia susam seme od 100g, proizvođača Moravka Pro, saopšteno je iz ove kompanije. Potrošačima će novac biti vraćen u narednih 14 dana i bez fiskalnog računa.

Proizvod se povlači zbog prisustva etilen oksida u proizvodu.

„Kao kompanija koja ima izuzetno visoke standarde kvaliteta i bezbednosti proizvoda, po dobijanju informacije o globalnoj situaciji sa spornim jedinjenjem u susamu, kompanija je samoinicijativno sprovela dodatnu laboratorijsku analizu pomenutog proizvoda privatne robne marke Premia“, navodi se u saopštenju.

Odluka o opozivu i povlačenju svih spornih serija je doneta, kako se navodi, nakon što su rezultati analize pokazali prisustvo jedinjenja etilen oksid u proizvodu.

„Pozivamo kupce koji su u proteklom periodu kupovali Premia susam seme 100g u Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama sa bilo kojim datumom isteka roka trajanja u 2022. godini da taj proizvod, sa ili bez fiskalnog računa, vrate u narednih 14 dana u maloprodajni objekat gde je proizvod kupljen i tom prilikom biće im izvršen povraćaj sredstava“, navodi kompanija Delez.

Podsetimo, već nekoliko meseci je u zemljama EU „uzbuna“ zbog susama poreklom iz Indije, koji je kontaminiran nedozvoljenom količinom kancerogenog pesticida – etilen oksida.

I Ministarsto poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije saopštilo da se vraća pošiljka susama u Indiju upravo zbog spornog pesticida.

U tom ministarstvu su kazali da granična fitosanitarna inspekcija tokom kontrola ispituje ostatke pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani i hrani za životinje.

„Susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije, redovno se kontrolišu na prisustvo etilen oksida“, naveli su u ministarstvu.

Author