Oficirski dom

Svaka promena sistema, državnog uređenja povlačila je i promenu nepodobnih naziva ulica iz ranijeg perioda. Primera za Niš je mnogo. Počevši od centra grada Trg kralja Milana, onda period okupacije 1915-1918. Trg cara Ferdinanda, povratka na stari naziv i od oslobođenja u Drugom svetskom ratu Trg Oslobođenja, da bi posle turbulentnih godina ponovo kralj Milan se vratio u nazivu centralnog trga. Krunisane glave su posle oslobođenja 1945. zamenjene revolucionarnim radnicima, borcima.

Zanimljiv je podatak da i tokom okupacije u Prvom svetskom ratu Bugari nisu promenili nazive nekih ulica u Nišu: Prijezdina, Kraljevića Marka, Dečanske.. itd. Padom socijalizma dolazi ponovo do promene naziva ulica i niški bulevari i ulice dobijaju nove nazive.

Ovaj istorijski osvrt je sada više nego aktuelan, kada se dešava to da sadašnja vlast menja naziv ulice Milutina Bojića koji nije bio samo pesnik iz Beograda.

Bojić je bio i srpski vojnik, učesnik Balkanskih ratova i jedan od onih koji su okončali život daleko od otadžbine, u izgnanstvu.

Desimir Stanojević svakako je epitetom značajni nišlija, naročito dela grada Palilule. Ostaće upamćen po ulozi Vukašina Golubovića u seriji “Srećni ljudi”. Pored filma u prestonici igrao je i u pozorištu.

Preminuo je u martu prošle godine.

I Milutin Bojić i Desimir Stanojević su zaslužili svakako naziv ulice, ali činjenica je i ta da kada kad god neko dođe na vlast misli da vlast počinje od njih. Tako i ova promena ne može da se gleda bez upliva politike.

Desimir Stanojević bio istaknuti član JUL-a političke partije Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića, političke partije današnjeg ministar policije Aleksandra Vulina.

Ranije se znalo da mora proći 10 godina od smrti neke osobe da bi moglo da se predloži da neka ulica dobije ime po toj osobi. Sada je moderno da se odmah po smrti daju imena ulica naročito ako se radilo o osobi, koja je po nečemu bila poznata “estradna” ličnost.

Otvoreno je pitanje, da li je Milutin Bojić zaslužio da izgubi naziv ulice u Nišu a Desimir Stanojević jednim potezom pera preuzme naziv ulice. Ovakav slučaj nije zabeležen ni u epohama kada su gradom vladali okupatori u oba svetska rata.

Pesnik “Plave grobnice” sinonim junaštva i stradanja srpske vojske ostao je bez svoje ulice u Nišu. A ostaće za sramotu i ovdašnjoj vlasti ta činjenica po kojoj će je pamtiti naredne generacije. Sve odluke su donete na predlog Komisije za nazive ulica.

Zaključak ove slobodno mogu reći skaradne odluke Komisije za nazive ulica bi bio sledeći:

Vratite ulicu Milutinu Bojiću. Argumenata za to ima toliko da je izlišno ih nabrajati.

Autor teksta poznat redakciji


Stav redakcije:

Niš je univerzitetski grad, grad kulture, istorije, stvaralaštva, medijski bastion slobode (ne sada, u prošlosti) ali je žalosno da je javnost prošla relativno neuznemireno ovom odlukom skupštinskog tela koje odlučuje o nazivima ulica. To samo govori o nama…

Svaka nam čast.

Author