Jovo Bakić

Uznemiravanje srpskog pisca i akademika Jove Bakića od strane državnih funkcionera i provladinih pristalica mora odmah da se prekine, poručili su danas u Međunarodnom i Srpskom PEN centru.

Iz svetske organizacije pisaca izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog kontinuiranog uznemiravanja pisca i akademika Jove Bakića, koji je više od četiri godine meta srpskih vlasti i provladinih trolova, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu PEN.

Nezavisni nedeljnik NIN objavio je 13. juna 2019. intervju sa Bakićem, u kojem je osudio nacionalistički stav srpskih vlasti i veze između kriminalnih organizacija i predstavnika vlasti. Istog dana predsednik Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare okaljao Bakića tražeći da se protiv njega pokrene krivična istraga.

Srpski emiter RTS je naknadno objavio montiranu verziju intervjua u kome izgleda da Bakić poziva na nasilje.

Predistražni postupak pokrenut je 14. juna 2019. i odmah obustavljen nakon što je Bakić policiji dao kopiju svog intervjua. Ipak, nastavljeni su verbalni napadi na Bakića od strane članova vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i provladinih tabloida. Bakić je takođe rekao za PEN International da je dobio nekoliko anonimnih pretnji na internetu.

Dana 7. maja 2023. godine, nakon dva masovna ubistva u Srbiji u roku od nekoliko dana, provladina televizija Pink emitovala je kratki film u kojem je Jovu Bakića van konteksta citirao, optužujući ga za podsticanje nasilja. Usledila je kampanja klevetanja vladinih zvaničnika i provladinih medija i trolova, pri čemu je premijerka Ana Brnabić posebno apelovala na Univerzitet u Beogradu da zauzme stav protiv Bakića.

Provladini tabloidi citiraju Bakića koji je pozvao da se „krv“ prolije ulicama Beograda, što su reči koje on nikada nije upotrebio. PEN International je video nekoliko anonimnih poruka upućenih Bakiću u kojima se njemu i njegovoj porodici preti silovanjem.

Zabrinjavajuća je i činjenica da je njegova kućna adresa objavljena na televiziji Pink. Bakić je takođe prijavio da mu je u dva navrata prilazila nepoznata osoba koja mu je pretila i vređala ga.

„PEN International najoštrije osuđuje kontinuirane pretnje i uznemiravanje pisca i akademika Jove Bakića. Čisto nasilje sa kojim se suočavaju nezavisni glasovi u Srbiji je krajnje šokantno, a kampanje omalovažavanja vladinih zvaničnika i provladinih pristalica očigledno imaju za cilj da ućutkaju sva neslaganja. Stojimo uz Bakića i tražimo da se njegova bezbednost stavi na prvo mesto. Svi politički napadi na pisce i novinare moraju se prekinuti odjednom“, rekla je Ma Tida, predsednica Međunarodnog PEN-a.

Author