Pomoćnica glavnog urednika nedeljnika NIN Vesna Mališić kaže za N1 da nije iznenađena što nas predsednik još nije “šokirao” novim detaljima o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, jer su se takve najave dešavale i ranije i dodala da su šokantne najave deo naših života.

„Sećajući se nekih drugih najava, kao snimka sa naplatne rampe u Doljevcu, ja sam očekivala da će i ovo biti prolongirano, pa ona nesrećna pevačica, sa svim detaljima, kad je nacrtano da je nju ubio muž, a epiloga nije bilo. Šokatne najave su deo naših života, da stalno nešto iščekujemo sa jednog mesta, koje uopšte ne bi trebalo time da se bavi“, rekla je ona.

„Moguće da ni u subotu ne bude tog šoka. Ja nisam pravnik, ali svaki brucoš zna da se detalji iz istrage ne iznose u javnost. To vidim kompromitovanje istrage ili neverovatnu neodgovornost, ja mislim da je to kombinacija. Deo smo rijaliti programa, od istraga i svega što bi trebalo da bude deo institucija, sve to se iznosi u javnost. Celo sudstvo je ucenjeno, kada nemamo nezavisno sudstvo i jake medije, nemamo uslove da budemo demokratsko društvo. Vučić jeste zabrinut kako nas Evropa vidi, to ga boli, ovo bude curi na sve strane, malo je prstiju da zapuše te rupe. Struktura je naizgled čvrsta, ali cela zgrada može da bude srušena izvlačenjem jedne cigle“, rekla je Mališić.

Kaže da ne zna šta je suština cele priče, da li sukob u SNS ili je u pitanju neki blef.

„To je teško je razlučiti, kad se unutar jednog sistema koji je ovako zatvoren dešava tajna politika, ne možemo da razlučimo gde su pipci hobotnice unutar sistema. Ovo mi liči na ogromnu buku, kako na nađemo krivce, odgovorne, a da sistem ovakav kakav je opstane, a posebno figura predsednika, koji bi bio žrtva, on je neko za koga se sprema snajper, čini mi se da je to smisao tog Saveta za nacionalnu bezbednost, jer oni sigurno ne raspravljaju o snimcima“, rekla je pomoćnica glavnog urednika NIN-a.

Komentarišući saslušanje Slaviše Kokeze, ona kaže da se podigla ogromna buka.

„Ako je Kokeza kriv, onda mora da bude kriv i predsednik. Mora da bude smenjen šef Bebednosno informativne agencije, šta su oni radili i oni i policija. Oni su kao nevini, a neki mangupi su se tu pojavili, voze tablice ‘duplikate’. Kad pogledate da je sekretar Vlade u upravi Patizana, visoki funkcioner Žandarmerije je isto tamo. Dozvolili su da Belivuk sedi u glavnoj loži, a direktor policije u sporednoj. Vučić sad mora da odseče pažljivo, da se ne sruši cela struktura“, smatra Mališić.

Osvrćući se na sukob na relaciji Aleksandar Vučić – Nebojša Stefanović, kaže da je ćutanje ministra nije obično ćutanje, već da se on ponaša kao da se ništa nije desilo.

„Sad kada treba ‘ocrniti’ Stefanovića, opet se pojavljuje tema ‘Krušik’ u tabloidima i ono što je meni najzanimljivije, Kokeza, Dijana Hrkalović i Stefanović su kao hteli da sruše Vučića. Ta priča je namenjena narodu koji treba emotivno da reaguje, da je Vučić ugrožen, snajperi su spremni za njega, onda imate samo reakciju, nema razmišljanja. Moramo naći 100 čestitih policijaca, ‘pa kom opanci kom obojci’. Sigurno je tu mnogo toga tačnog, ali sve se dešava u lošem maniru“, navodi Vesna Mališić.

O ocenama Fridom hausa da je Srbija i dalje u grupi „delimično slobodnih“ zemalja i kritikama usmerenim na pritiske koje vrši vladajuća stranka, Mališić kaže da su ti izveštaji važni.

„Nijedna zemlja koje je tako ocenjena nema šanse da uđe u Evropsku uniju. Evropa sve to vidi. Oni su dugo davali kredite predsedniku. Ovde ne znamo ko je kriminalac, ko radi sa kriminalcima, da li je moguće da se to ne vidi. Evropa će da vrši pritisak, ali problem je što je opozicija ovde desetkovana, za vreme Miloševića je bila jača. Imamo celu strukturu koja je paralelna, ja se salim da će se pojaviti ‘njihov’ NIN, njihova stvarnost onoga što mi radimo. Svi režimi mogu da opstanu 10-12 godina, sve ima rok trajanja, ono što narod može da istrpi. Oni koji su podržavali SNS sada pokazuju nezadovoljstvo“, kazala je Mališić.

Govoreći o Kriznom štabu, kaže da je on morao da bude očuvan, ali da je politički potrošen.

„Šta god da nam kažu neće biti šokatno, više je šokantno što se ne poštuju mere koje su na snazi, mnogo je povlašćenih, svuda su neke žurke, to se ne kontroliše kako treba. Zašto je politika želela da uništi ono što je najvrednije, a to je autoritet struke. Oni kažu jedno, ali politika uradi nešto drugo“, zaključuje Mališić.

Tekst preuzet sa sajta N1.

Author