Firma Dan Graf, izdavač lista Danas i istoimenog portala, prodata je kompaniji United Media za milion i po evra, pokazuju ugovori iz Agencije za privredne registre do kojih je došlo Raskrikavanje, a koji je svaki od osmoro prethodnih vlasnika sklopio sa ovom medijskom kompanijom.

Ugovori pokazuju da je Dan Graf, koji se osim medijskim biznisom bavi i izdavaštvom knjiga, prodat za ukupno 1,5 miliona evra. Svaki od osmoro vlasnika je potpisao zasebni ugovor, a iznos pojedinačnih ugovora zavisi od procenta vlasništva nad firmom.

Kako je Raskrikavanje prošle nedelje pisalo, prema rečima jednog od vlasnika, Radeta Radovanovića, ova firma je prodata između ostalog i jer su vlasnici uglavnom stariji ljudi, a njihovi naslednici nisu bili voljni da nastave medijski biznis. Zato su odlučili da firmu prodaju kompaniji United Media, koja im je, kako navodi, garantovala da neće biti mešanja u uređivačku politiku i da će Danas nastaviti da izveštava kao i dosad.

Izvršna direktorka United Media: Danas neće postati tabloid

Starim vlasnicima, kako nam je tada rekao Radovanović, nije predočeno šta će biti sa zaposlenima, odnosno hoće li biti otpuštanja ili širenja firme. Na ovo pitanje Raskrikavanju nije konkretno odgovorila ni izvršna direktorka kompanije United Media Aleksandra Subotić, ali je istakla da se „ne planiraju promene u uredništvu“.

„U dogovoru sa uredništvom Danasa ćemo razmotriti sve opcije za kvalitetan pomak u poslovanju. Dnevni list Danas svojim tekstovima pokreće važne društvene teme i na globalnom i lokalnom nivou i mislimo da je bitno da te teme dopru do što većeg broja ljudi. Verujemo da Danas kao kredibilna novina i portal može imati još veći uticaj“, kaže ona.

Kako će tačno doći do što većeg broja ljudi? Subotić navodi da ima načina za to, a da se ne sklizne u tabloidizaciju.

„Danas neće postati tabloid već će nastaviti da bude ozbiljan medij kao i dosad. Nije tabloidno novinarstvo jedino što zanima ljude. Kada smo govorili o vidljivosti imali smo na umu one čitaoce koji imaju interesovanje za ozbiljne teme koje Danas može da ponudi: analize, dijalog, vesti iz ekonomije, ekološke teme koje postaju prioritetne… sve ono čime se ostali štampani mediji ne bave na temeljan i analitičan način“, kaže ona.

United Media, prema njenim rečima, raspolaže resursima kojima će tehnološki unaprediti i štampano izdanje i portal „i učiniti ga vidljivijim kroz saradnju sa drugim medijskim kućama koje posluju u okviru kompanije“.

Podsetimo, u okviru United Grupe posluju i televizije N1 i NovaS, istoimeni portali, Sport Klub, Grand produkcija, kao i kablovski operater SBB.

Tekst preuzet sa sajta Raskrinkavanja.

Author