Čitam stavove Pravoslavne crkve povodom aktuelnih događanja, stavove ljudi iz institucija (ako ih tako mogu nazvati) kao i komentare većine na društvenim mrežama, slušam ispiranje mozga sa nacionalnih frekvencija.

Sramota me je dok čitam i gledam.

Izgleda da je baš Isus najveći neprijatelj naše crkve i „vere“ koju propagiraju.

Zar Isus ne beše rekao: leči bolesne, nahrani gladne, brini se o najslabijima među nama i uvek se moli za u privatnosti?

Da li su našim građanima i crkvenim velikanima bitne činjenice koje kažu da su svi građani jednaki pred zakonom, a trebalo bi da budu isti i pred bogom. Građanska prava su ista za sve ili treba da stremimo da budu ista za sve. Ali oni se plaše da manjina ne teroriše većinu.

Slušam društveni “diskurs” povodom svih civilizacijskih tekovina, i ne znam da li sam više tužan ili besan… Manjina koja teroriše većinu?

Možda misle na onih “1%” što drži skoro sve finansije celog sveta? Onda je ok, ima logike.

 Gospodo draga koja ne shvatate reči, zato se i zovu manjina, zato što ih većina može ugroziti, ne obrnuto.

Radikalni fundamentalizam kod svih „elita“ je taj koji još od Pašića pa sve do današnjeg „SveOca“ igraju na istu kartu, pritom ne edukujući narod, pa je tako ostao društveno i kulturološki nedostojan i nesvesan trenutka svog postojanja.

Mislimo da je kompromis slabost, ideološki smo veliki čistunci, iako nema ideologije koju pratimo.

Nauku poštujemo ako nam pravi skupa kola i mobilne telefone, decu i nas nećemo da vakcinišemo jer to nam rade „velike korporacije koje zarađuju na nama“ dok puši Marlboro, pije Koka Kolu i vozi BMW. Mrzimo „..dere“ jer nam ugrožavaju porodične vrednosti, a ideal žene su one tri cice koje kao jeftine prostitutke reklamiraju kladionice degradirajući sve žene, Kristijan je glavni baja generacijama dece. Najveći hit su palmine provale „u 4 zida“ i „Adam i Steva“. Ali Palma je takođe pater familias našeg društva. Smejemo se mi njemu za sve one klipove retardirane, ali on je kralj u Srbiji. ideal mnogima za mnoge stvari.

Ipak ne mogu oni da objasne deci kako se dve čike vole, jer to je najveći problem. Oni mrze LGBT populaciju jer ne znaju kako da objasne deci to. Ali zato mogu da objasne nasilje u porodici koje je prisutno mahom kod hetereseksulanih parova, i mogu da objasne ubistva žena i dece, dilere droge, crne hronike, parove, farmu, reklame i turbo folk prostitutke na svim televizijma i medijima? To mogu da objasne.

Ne znam kako će da objasne preko 50% brakova koji se završe razvodom u prvih nekoliko godina.

Doslednost smo zaboravili na klaviru dok smo čistili blato sa „Nike-patike“ zbog blata u ulici koju nam je valjda Nato razrušio ili zaboravio da asfaltira.

Činjenice nas ne dodiruju, jer biramo činjenice, pa tako imamo antivaksere, ravnozemljaše, one koji veruju u sudbinu i da je sve zapisano „bajo moj“(a uvek pogledaju levo i desno kad prelaze ulicu).

Sve ove šale su ustvari prava slika prosečnog Srbende, pravi mejnstrim. Foto: Printscreen Facebook

Gde je izvor svih naših zala koje su uzrok posledice koja se zove javno mnjenje?

Nove informacije koje pristižu i koje postoje javno, očigledne nisu bitne, jer i njih, kao i činjenice biramo, ili ih deformišemo sa „jeste, ..biga, ali vidiš sada bajo moj…“ i tako ubaciš šta želiš i moduliraš činjenicu i činjenicu.

Napredak je stvar koja najviše plaši ovu grupu ljudi, jer strah od promena je veliki kod svih, ali je veći kod primitivnijih društava.

Edukacija nam je uništena i pretvorena u predvojničku obuku, sve u saradnji sa mejnstrim medijima(čitaj radikalskim), deca se uče šta i koga treba da vole, uče se nekim činjenicama iz diskutabilnih knjiga, ali niko ih ne uči da razmišljaju i povezuju stvari, kako da se ponašaju i kako da ne budu zli i loši, zavidni i nevaspitani, kako da shvate svet oko sebe…

Čudi me da i mi nemamo zakon koji kontroliše žensko telo i abortuse, jer kao što neko nekad reče „žena treba da rađa decu, zato je stvorena“? Ne mogu ni da počnem da objašnjavam šta je sve loše u ovoj rečenici…

Svako ko se usprotivi mejnstrim mišljenju koje je ustanovljeno u najvećoj instituciji ove zemlje, kafani,  odmah je neprijatelj i nema nikakve tolerancije.

Mrzimo možda sada SveOca Acu, ali bi smo tražili da ga zameni drugi malo bolji od njega, isti diktator, ali pravedniji, uspešniji. Ne građansko demokratsko društvo, to je za ..dere, nama treba jaka ruka. Treba, jer ne znamo, nećemo i ne umemo ni da počistimo ispred svoje kuće, pa čekamo da drugi preuzme odgovornost za naše živote.

I da, ima onih prikrivenih, deluju kao potpuno normalni edukovani građani, ali mrze kad kritikuješ sopstveni narod, jer onda mora da si „autofašista“, da mrziš srpski narod…

Nikako ne priznati sebi da si pogrešio u pravcima i odlukama kao narod i društvo, mi smo bezgrešni, dok ceo svet samo smišlja od jutra do mraka kako će da upropasti sveti srpski narod, neuništivu i  najbolju zemlju.

Uvek mi ostaje u mislima kako praktično izgleda stav jedno opisanog prosečnog građanina:

– Šta mislite o ..derima?

– To samo u  4 zida treba da može…

– Šta mislite o kulturi i stvaralaštvu, umetnosti…

– … to je za pedere…!

Nadam se da Talibani neće da se ljute takođe…

Izvinjavam se za reč „.eder“ koju sam koristio, jer sam hteo da dočaram narodskim jezikom priču, zna se dobro da sam mislio na pripadnike LGBT populacije prema kojima većina građana ima animozitet, pa ih tako naziva pogrdno.

Aj sad svi koji su se našli iole prozvanim, udrite komentarima na FB, pojasnite malo svima…

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.