Belami

Mediji koji dobijaju novac od Direkcije za javni prevoz grada Niša, povezuje pored uređivačke politike koja je “nekritična prema vlastima” i sistem koji je zastupljen u svim delovima javnog sektora u Nišu.

Mediji inkasiraju na mesečnom niovu i na godišnjem velike iznose, ali je nepoznato zbog čega, jer je Direkcija monopolista na tržištu, tj nema konkurenata jer se bave poverenim poslom od strane grada. U 2023. godini, Direkcija je izdvojila malo više od pet miliona dinara za oglašavanje, čestitke i ostale iszgovore za upumpavanje javnog novca u medije naklonjene vlastima.

SNS mediji
SNS mediji kao promo portali plaćeni novcem svih građana

Na spisku poznatih medija koji inkasiraju stotine miliona su na prvom mestu Belami televizija, Narodne novine, ali i portali kao InInfo i rtv Bum 018, dok u slučaju Direkcije, nema Tv Zone i Niške televizije nigde u budžetu, dok je City marketing centar, vlasnik Niških vesti prošao samo sa jednom uplatom od 100.000 dinara za “čestitke na portalu”.

narodne novine
Medijska imperija jugoistočne Srbije inkasira isključivo budžetski novac u milionima

Od malo preko 5 miliona, najveći deo je dobila Belami televizija koja je u prethodnim godinama inkasirala oko 80 miliona dinara, mahom iz javnih finansija. Za njom je u ovom slučaju portal 108 Nikole Panića, člana SNS-a i skoro osuđenog za ugrožavanje sigurnosti.

Nenad Stanković Direkcija ja zavni prevoz
Nenad Stanković, čovek koji je “alfa i omega” u Direkciji, dok direktori služe kao ikebane

Preko 4 miliona dinara para iz Direkcije za javni prevoz upumpan je po raznim osnovama u Narodne Novine i Belami televiziju.

Tako je i Panić preko svog mdija iz budžeta Direkcije inkasirao u 2023. godini oko 300.000 dinara iz 13 rata, dok je InInfo inkasirao oko 240.000 dinara u 14 rata po 20.000 dinara.

Podatke o medijskom radu Ininfo portala i novinara koji stoji iza njega, kolege iz nezavisnih medija nemaju. Portal InInfo kao i Portal 018 liče na online bilborde javnog sektora u Nišu.

Pored ovakvog finansiranja medija iz javnih preduzeća kao i iz opština, nije ni čudo što cveta “SNS medijski pluralizam” koji baštini gostovanja samo direktora i drugih lica iz sveta SNS-SPS koalicije koji vode ovaj grad. U tim nastupima na lokalnim televizijama, kao i u promo tekstovima na portalima koji se ne “pipaju” kritičkog novinarstva, možemo čuti priče iz SNS paralelnog univerzuma, o postignućima, kvantnim skokovima i nikad boljem vremenu u kome živimo.

Direkcija i mediji
Direkcija i deo uplata sa milionima za neke medije

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.