Tržište udžbenika u Srbiji vredi godišnje i do 120 miliona evra, a na njemu se otvara ogroman prostor za korupciju, jer oni koji plaćaju udžbenike ni na koji način ne mogu da utiču na njihov izbor, ocenjuje za „Novu“ Aleksandar Kavčić, osnivač fondacije „Alek Kavčić“.

Ovaj profesor američkog univeziteta Karnegi Melon, koji je svojevremeno u Sjedinjenim Državama dobio jednu od najvećih odšteta u sporu za krađu intelektualne svojine, početkom godine izazvao je tektonski poremećaj u prosveti Srbije projektom besplatnih udžbenika.

Koliko besplatnih udžbenika nudi Vaša fondacija?

Od prošle nedelje počeli smo da stavljamo potpuno nove udžbenike na sajt, ove godine odobrene. I to ćemo raditi sve do februara. U ovom trenutku, na sajtu besplatnabiblioteka.com nalazi se 60 udžbeničkih kompleta (oko 100 pojedinačnih knjiga, radnih svezaka i gramatika), a za neke predmete imamo i po dva i više različitih kompleta. Sve udžbenike je odobrio Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), nalaze se u katalogu udžbenika i prate plan i program nastave u osnovnim školama.

Šta je u planu za predstojeći period?

– U sledećih nekoliko meseci očekujemo da ćemo postaviti još dvadesetak novih udžbenika na sajt. U saradnji sa portalom shtreber.com počeli smo da postavljamo i potpuno besplatne digitalne udžbenike na sajt digitalniudzbenik.com kojima za pristup nije potrebna šifra, niti je potrebno kupovati štampana izdanja da bi se dobio pristup digitalnom izdanju, što je slučaj kod ostalih izdavača. Svi udžbenici su odobreni od Ministarstva prosvete za upotrebu u nastavi, a cilj nam je da u naredne dve godine pokrijemo celu osnovnu školu.

Koliko odeljenja ili škola koristi udžbenike koji su dostupni preko Vaše fondacije?

– Pet odsto škola u Srbiji je prihvatilo neke od naših udžbenika, a nešto više od 25.000 đaka je dobilo u ruke i potpuno besplatna štampana izdanja. To je izuzetan odziv s obzirom na to da smo prve besplatne udžbenike postavili sredinom januara, a već u martu je počeo izbor udžbenika za ovu školsku godinu.

Imamo i korporativne sponzore udžbenika, pa je firma „Mona Fashion“ (na čijem čelu je Uroš Momirović, brat ministra građevine Tomislava Momirovića op. autora) sponzorisala udžbenik iz biologije za peti razred. Javljaju nam se i sponzori štampe koji finansiraju štampu udžbenika određenim školama.

Šta je ključni problem i šta mora da se promeni u sistemu da bi koncept besplatnih udžbenika zaživeo?

– Dobijamo informacije sa terena da je korupcija na tržištu udžbenika zaista ogromna. Na tržište gde jedan bira robu (nastavnik ili direktor škole), a drugi (roditelj) plaća, nemate nikakav mehanizam da sprečite onoga koji bira da odabere najskuplji proizvod, a da taj ogroman trošak prosledi kupcu, pogotovu kada onaj koji bira dobija procenat ili poklon od izdavača. Da bi se to sprečilo, potrebno je da roditelji postanu svesni da udžbenik nije obavezno nego pomoćno nastavno sredstvo, da ga ne moraju kupiti, da nastavnik nema pravo da primorava roditelja da kupi udžbenik, kao i da nastavnik nema pravo da diskriminiše đake koji nemaju udžbenik. Roditelj mora da shvati da je poslednji argument u njegovom džepu, i da se on pita koji će udžbenik kupiti. Na nivou odeljenja, složni roditelji mogu kupiti bilo koji udžbenik, ili jednostavno odlučiti da se udžbenici neće kupovati.

Kako su ove probleme rešile neke druge zemlje?

– Možda je najbolje rešenje ono koje primenjuje Slovenija. Dodeli školi 30 evra po učeniku prvog razreda, nešto malo više za starije razrede, a onda škola nabavlja učenicima udžbenike. Tada bi se direktor ponašao domaćinski i racionalno trošio novac iz svog, a ne roditeljskog budžeta. Znate li da u Hrvatskoj postoji jasna formula kako se računa cena udžbenika. Otprilike svaki udžbenik ima određen broj poena, u cenu ulazi i potreban broj sati, a gleda se i prosečna plata. Roditelje u Hrvatskoj ni to ne zanima, zato što su tamo udžbenici za osnovce besplatni. Kod nas nikada niko nije objasnio kako se došlo do toga da se udžbenici prodaju po 10 ili 11 dinara po stranici.

Koliko novca se obrće u poslu sa udžbenicima? Ko u Srbiji najviše zarađuje u tom biznisu?

– Tržište udžbenika u Srbiji, po sadašnjim enormnim cenama koje diktiraju izdavači, vredno je između 80 i 120 miliona evra godišnje. Moja osnovana sumnja je da su to pljačkaške cene, i to nema veze ni sa kakvim „ozbiljnim poslovnim planovima“, već je to, kako naši izvori sa terena tvrde, „izrabljivanje roditelja i đaka u nečemu što je obavezno, jer osnovno obrazovanje jeste obavezno“. Po navodima sa terena, u ovo klupko uključeni su pojedini izdavači, distributeri, neki direktori škola i nastavnici. O tome su svedočili i bivši ministri prosvete. Pre dve godine su se čak i neki izdavači međusobno optuživali za korupciju. Roditelji moraju da shvate da su oni jedini faktor koji tome može stati na put jednostavnim odbijanjem da plaćaju udžbenike. Ako ustav kaže da je obrazovanje besplatno, onda to tako treba da bude i u praksi i po pitanju udžbenika.

Ušli ste u otvoren sukob sa izdavačkom kućom „Klett“ i stigli čak do suda.

– U jednom trenutku prošle godine, tužbe su neprestano stizale. I svaki put su tražili da se zabrani rad besplatne biblioteke. Sud to nijednom nije odobrio. Nemam problem sa tužbama, advokati rade svoj posao. Već jednom sam prošao kroz sudski proces, za koji svi znaju kako se završio. I ovog puta verujem da se borim za pravu stvar.

Kritičari vaše ideje sporili su Vam da udžbenici mogu da budu u onlajn izdanju, neki su Vas optuživali da kršite autorska prava …

– Ne kritičari moje ideje, to je radila samo jedna izdavačka kuća, protiv koje sada Komisija za zaštitu konkurencije vodi postupak zbog sumnje na nezakonite radnje. A za autorska prava su takođe optužbe stizale od samo jednog čoveka, gospodina ( Miloljuba op. autora) Albijanića. Radimo sa stotinama autora, a samo on priča o kršenju autorskih prava, i evo za godinu dana se pokazalo da nije istina sve što je najavljivao. Svi naši udžbenici odobreni su od ZOUV-a, tela Ministarstva prosvete koje jedino u državi odobrava udžbenike, i to se lako može proveriti na udžbenicima. Odobrenje je na drugoj ili poslednjoj strani, i svi udžbenici ga imaju.

Provladini tabloidi Vas optužuju da ste deo političkog bloka protiv vlasti i najavljuju da ćete biti jedan od kandidata na izborima. Da li imate političke ambicije?

– Jedina kampanja koju vodim je za besplatne udžbenike za sve osnovce u Srbiji. To je jedino što me zanima. Neke od tih novina u kojima su izlazili takvi tekstovi su ih i obeležile kao plaćeni oglas. E sada, ko je to sve platio, rešiće advokati. I ja bih veoma voleo da se sve javno zna.

Tekst preuzet sa portala Nova.rs