Spasoje Milovanović Narodno pozorište Niš

Danas je 135 godina postojanja pozorišta u Nišu, i ovaj ljubilej je ustanova obeležila konferencijom na kojoj je najavila predstavu Hasanaginica kao i izložbom plakata u foajeu pozorišta. Da stvari ne budu dosadne, pobrinuo se upravnik pozorišta Spasoje Milovanović, koji je iz za sada nepoznatih razloga izdao saopštenje sa “vojnom porukom” na kraju.

Istovremeno valja istaći činjenicu da je i čitava moderna istorija Srbije svoju institucionalnu, nacionalnu i građansku posebnost dokazivala u razumevanju sa pozorištem. Čini se, ne slučajno, i himna Srbije nastala je iz pozorišne predstave.
135 godina postojanja pozorišta u Nišu i Srbiji, jednostavno rečeno, svedočanstvo je civilizacijskog napretka ovog društva. Svako drugačije mišljenje direktno utiče na vojnu bezbednost Srbije.
Spasoje Ž. Milovanović

Poslali smo pitanja direktoru Milovanoviću, pitali smo ga kakve veze ima vojna bezbednost i postojanje pozorišta u Nišu.

Milovanović je kratko odgovorio: “A šta ćemo čuvati ako ne kulturu”.

Izjava nije slučajna, jer je ista prevedena i na engleski jezik, a ceo post možete videti na ovom linku. 

Više sagovornika koji su radnici u kulturi nisu hteli da javno komentarišu ovu pisanu izjavu Milovanovića ispred jedne ustanove kao što je Narodno pozorište. Odbili su da komentarišu ovaj status, ali uz veliki osmeh.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.