Dom zdravlja Niš ne dostavlja bilo kakve informacije za koje su pitani od strane nepoželjnih medija i novinara

Izbori za komoru medicinskih sestara i tehničara u Nišu, bili su pod budnim je okom uprave Kliničkog centra i Doma zdravlja u Nišu. Kako nam javljaju izvori iz obe ustanove, svi tehničari i medicinske sestre su dobili ceduljice sa kandidatima za koje moraju da glasaju. U toku jučerašnjeg dana su određeni broj radnika dovozili na glasanje u službenim kolima sa obeležjima ustanova.

Po izjavama većeg broja radnika, naloženo im je da se vraćaju sa bolovanja i odmora, kao i da odustanu od putovanja, jer se vodi evidencija o tome ko je glasao a ko nije.

Zvali smo Danijelu Nešić iz Doma zdravlja, ali nam se nije javljala na pozive ni odgovorila na poruke do objave ovog teksta.

Evo slika uputstva koje su dobili radnici Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu:

Izbori za komoru medicinskih sestara u UKC Niš

U Domu zdravlja Niš su imali drugačije naredbe za svoje zaposlene:

Kandidati za komoru iz Doma zdravlja

Povodom izbora i informacija koje smo dobili od većeg broja radnika ove dve ustanove, poslali smo pitanja i Univerzitetskom kliničkom centru.

Klinički centar Niš
Univerzitetski klinički centar smo pitali o detaljima moje smo izneli u tekstu

U prethodnim godinama zabeleženi su isti ili slični pritisci kao i neregularnosti po rečima sagovornika iz struke.

Šta ustvari radi Komora po objašnjenju sa njihovog sajta:

Komora medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije (KMSZTS), osnovana po Zakonu o komorama zdravstvenih radnika, je obavezna, nezavisna i profesionalna organizacija medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara koji u zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi, odnosno kod drugog poslodavca obavljaju poslove zdravstvene delatnosti kao profesiju u Republici Srbiji.

Jelena Milošević iz SSP-a nam je dala svoj komentar povodom ovih izbora u komori:

Ista matrica kao i za izbore – unapred namešteno, nefer, uz zloupotrebe javnih resursa, pritiske na zaposlene, ucene. SNS nije u stanju da pošteno odmeri snage ni za izbor upravnika zgrade, kamoli za neku veću funkciju. Sve su kontaminirali, privatizovali i podredili svojim sitnim, ličnim interesima. Dekontaminacija će biti bolna, ali je neminovna.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.