Krizni štab

Niška inicijativa uputila je dopis Štabu za vanredne situacije grada Niša, Skupštini grada, JKP Gorici kao i Kliničkom centru Niš, u kojima smo zatražili precizne podatke koji se tiču epidemije koronavirusa.

Ovaj potez usledio je nakon što smo od više relevantnih izvora unutar gradskih preduzeća dobili informaciju da je većina podataka koji stižu do javnosti a tiču se najpre broja preminulih i obolelih ososba od virusa COVID-19 “štelovano” i da je razlika između saopštenih podataka i realnosti velika.

Iako Štab za vanredne situacije treba da bude čvor svih informacija i odluka o daljim potezima, ovaj organ na čelu sa Gradonačelnikom Darkom Bulatovićem ne poseduje nijedan od traženih podataka.

“Na osnovu vašeg dopisa od 12.05.2020. obaveštavamo Vas da Gradski štab za vanredne situacije grada Niša ne poseduje podatke vezane za pitanja odbornika Skupštine grada Niša Srđana Nonića koje je poslao putem mejla”, stoji u kratkom odgovoru koji smo dobili od Gradonačelnika Bulatovića.

Dakle, gradski štab za vanredne situacije, formiran zbog proglašenja epidemije virusom COVID 19, na čelu sa prvim čovekom grada sebe proglašava nenadležnim i tvrdi da nema nikakve podatke o oblasti u kojoj i sam treba da deluje.

Čemu služe onda zaposleni u gradskom kriznom štabu i kol centrima ukoliko znamo da se nisu odazivali građanima na pozive?

Da li je Bulatović ponovo pomešao uloge stranačkog čoveka koji obilazi gradilišta i tokom epidemije, gradonačelnika koji meštanima okolnih sela “prodaje” priču o infrastrukturi i nikad većem budžetu dok oni godinama nemaju osnovne uslove za život i Komandanta štaba za vanredne situacije?

Da li je normalno da gradski Štab ne poseduje podatke o epidemiji i žrtvama u gradu? Čime komanduje Komandant štaba za vanredne situacije koji ne poseduje ili od javnosti krije podatke što je u suprotnosti sa njegovom osnovnon ulogom – delovanja u javnom interesu.

Obzirom da smo dobili nezvanične informacije da je u periodu od 25. marta do 1. maja u nišku kapelu koja je u nadležnosti JKP Gorica primljeno čak 360 preminulih koji su tretirani kao “zarazni”, odnosno sahranjeni su u limenim sanducima i uz druge mere zaštite, uputili smo pitanja ovom preduzeću radi zvanične potvrde, ali odgovor još uvek nismo dobili.

Hoće li javnost ikada saznati istinu?

Potvrdu ovih informacija zatražili smo posredstvom Skupštine grada, kojoj smo uputili dopis i zamolili da u ime odborničke grupe Niška inicijativa postavi pitanja nadležnima, prvenstveno Kliničkom centru u okviru čijih kapaciteta su smeštani građani kod kojih se potvrdi prisustvo koronavirusa.

Pitanja na koja smo zatražili odgovore radi informisanja javnosti tiču se ukupnog broja preminulih pacijenata u KC Niš od trenutka kada je u Srbiji registrovan prvi slučaj infekcije koronom – 6. marta a kod kojih je prisustvo ovog virusa potvrđeno testiranjem.

Takođe smo postavili pitanje koliko je građana Niša i jugoistočne Srbije preminulo u Kliničkom centru koji nisu testirani a primali su istu terapiju kao oni kod kojih je virus potvrđen.

Gradonačelnik
Štab za vanredne situacije nema podatke o epidemiji; foto: Facebook/printscreen

Želimo da znamo i koliki je broj korisnika usluga Gerontološkog centra u Nišu kod kojih je bila potvrđeno prisustvo virusa preminulo od 9. aprila kada je zvanično registrovan prvi slučaj obolevanja u ovoj ustanovi.

Odgovore na sva ova pitanja, makar od predstavnika institucija ovog grada i države najverovatnije javnost nikada neće dobiti.

Poučeni primerom raznih “komandanata” proglasiće se nenadležnim, prebaciće pitanje na neko od Ministarstava, na Republički krizni štab, pa nazad na najnižeg u hijerarhiji koji će u promilu slučajeva možda snositi i odgovornost time što će biti smenjen i morati da “izdrži godinu dana bez funkcije”.

Iako podaci koje smo zahtevali neće promeniti činjenicu da je nekome život bio ugrožen tokom epidemije, da su izgubljeni životi članova porodice ili da je neko izlečen bez zvanične potvrde da je ikada oboleo od ovog virusa, moralna obaveza svih nas jeste da istina ugleda svetlost dana, da se za nju borimo ali i da ne smetnemo s uma da ima onih koji se još uvek bore sa ovom pošasti uprkos izjavama političara koje govore o pobedi nad nevidljivim neprijateljem.

Author