U programu korišćenja sredstava za unapređenje bezbednosti u saobraćaju u Nišu, grad je po odluci Skupštine iz 2018. godine donirao oko 3.3 miliona dinara Policijskoj upravi u Nišu. Oprema je namenjena za kontrolu saobraćaja i za prepoznavanje tablica vozila u prekršajima, a kamere će biti postavljenje na raskrsnici Generala Milojka Ješjanina i Knjeginje Ljubice.

Po ovim odlukama sredstva koja su data Policiji ne mogu se koristiti za druge svrhe. Uvidom u zakonske i podzakonske akte, jasno je da ova sredstva moraju da se upotrebe za poboljšanje sigurnosti u saobraćaju, obzirom da Niš ima Sekretarijat za saobraćaj, energetiku i komunalnu delatnost, moglo je vrlo lako da se ova sredstva utroše na naki program samog sekretarijata ili da se raspiše konkurs na ovu temu, što bi takođe moglo da bude zakonski prihvatljivo.

Konsultujući se sa stručnjacima u oblasti saobraćaja, došli smo do informacija koja vam iznosimo ovde u tekstu:

Bezbednost saobraćaja ne mora i ne može da se postigne samo i jedino kamerama i video nadzorom  “Velikog brata”, već aktivnim merama, prevencijom i planiranjem. To Policija ne može da radi. Ona samo piše kazne kad već neko nešto uradi suprotno zakonu. Napiše izveštaj i obavesti Tužioca kad dođe do većih kršenja zakona, ništa preventivno i edukativno…

U objašnjenu koje je postavljeno na sajtu grada, stoji objašnjenje vezano sao za borbu protiv Covid19 i sprovođenju mera kao i adekvatnijem sprečavanju buke iz kafića. (ne, ne izmišljamo)!!!

Ostaje nejasno zbog čega se izdvajaju velika sredstva i daju Ministarstvu Unutrašnjih poslova, kad su oni republički organ i raspolažu velikim sredstvima u okviru svog ministarstva. Takođe je nejasno da li će ova oprema i odluka po kojoj je donirana da doprinesu većoj bezbednosti. da li će ovom opremom Policijska uprava u Nišu da spreči besnu vožnju kolima po gradu koju gledamo i slušamo svako veče, dok neki od tih izgrednika uspeju i da odnesu nevine živote naših sugrađana. Više je nego vidljivo odsutstvo Policije na niškim ulicama naročito u večernjim časovima, kad ulice postanu poligon za testiranje obrtnog momenta jačih ili novijih kola.

Naravno, treba istaći i javnost stalno podsećati da Saobraćajna Policija u saradnji sa Parking servisom snosi najveću krivicu za ponašanje Pauk službe Parking servisa. Njihovi pripadnici direktno odobravaju i pišu prekršajne naloge koji rešavaju samo i jedino punjenje budžeta Parking servisu, a ne rešavaju goreće probleme parkiranja u gradu, niti sankcionišu bahato parkirane vlasnike skupih automobila. Pa da još malo tu istu Policiju pomognemo sa nekoliko miliona, ipak, bliski su to saradnici…

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.