Dom zdravlja Niš ne dostavlja bilo kakve informacije za koje su pitani od strane nepoželjnih medija i novinara

Zbog više prijava Nišlijka o radu odeljenja Ginekologije u Nišu, kao i drugim okolnostima koje prate rad lekara na ovom odeljenju, odlučili smo se da uradimo uporednu analizu sa istim odeljenjima u Leskovcu i Pirotu.

Satistika kaže ovako za sva tri grada:

Leskovac: 144.000 stanovnika, 6 lekara na odeljenju, jedan ultrazvučni uređaj. Više detalja iz straha nisu hteli da daju kao ni da se citira ko je dao informacije preko telefona.

Pirot: u gradu 38.000 stanovnika, (58.000 u celom okrugu), 4 lekara + 2 specijalizanta, tri ultrazvučna uređaja-po jedan u svakoj ordinaciji. Svaki ginekolog radi kompletan pregled ultrazvukom, nema dodatnih zakazivanja ni Kolposkopije ni Papa testa, sve se radi odmah na licu mesta, bez zakazivanja i termina za drugi pregled. Podaci sa sajta Jugmedije kažu da se u Pirotu uradi godišnje 34.000 usluge ženama u dispanzeru, dok se uradi oko 6000 ultrazvučnih pregleda.

Niš:  185.000 stanovnika (255.000 u okrugu), 8 lekara, dva ultrazvučna uređaja- jedan za trudnice, jedan za ostale pacijentkinje. Ultrazvuk se radi samo ako je stanje “indikativno” ili lekar vas uvede preko “reda”, dok samo jednom nedeljno je svaki lekar u ordinaciji sa Ultrazvukom.

Po ovim statističkim podacima, Niš ima jednog Ginekologa na malo više od 23.000 stanovnika, Leskovac je malo lošiji od Niša pa ima jednog lekara na 24.000 stanovnika, dok je u ovom poređenju Pirot drastično bolji. U Pirotu ide jedan lekar na manje od 10.000 stanovnika, dok je u okrugu jedan lekar na malo manje od 15.000 stanovnika. Najnoviji Ultrazvučni uređaj je grad Pirot platio 15% od konačne cene, ostalo je platila republika i uređaj je visoke rezolucije. Vrednost aparata je 40.000 eura i u pitanje je 4D Ultrazvuk nove generacije.

Direktor Jerkan ne daje izjave nekim medijima Foto DZ Niš Printscreen
Direktor Jerkan ne daje izjave nekim medijima Foto DZ Niš Printscreen

Podaci koje smo dobili iz Leskovca i Pirota, dobijeni su jednim pozivom telefona, sa klinike su nam dali informacije jer su tehničke prirode. Podaci koje smo tražili iz Doma zdravlja u Nišu, posle pola dana zvanja Call centra i načelnika u uprave, najzad dobijena informacija je da se pošalju pitanja mejlom. Iako Dom Zdravlja u Nišu ima PR-a, dr Nevenu Simović, nije htela da nam daje info već je tražila da se pošalju na mejl. Načelnika odeljenja Ginekologije nismo mogli da dobijemo jer je bio na pauzi i posle 10h. Do objavljivanja ovog teksta na pitanja nisu odgovorili. Pitali smo koliko lekara ima odeljenje Ginekologije, koliko aparata za ultrazvuk imaju na odeljenju, spisak lekara koji rade na odeljenju. Po našem mišljenju, sve podatke kriju i ne odgovaraju na njih, dok se direktor Jerkan ne javlja ne telefon. Na sajtu Doma zdravlja se mogu videti tekstovi pohvala koje obaveštavaju javnost kako je direktor davao izjave režimskim televizijama.

O broju privatnih klinika koje rade u Nišu nećemo da pišemo ovog puta, ali je poznata praksa slanja pacijenata u privatne klinike dobro poznata stvar. Ova praksa ide uz činjenicu da se svaki specijalistički pregled zakazuje posebno, kao i pregled Ultrazvukom, pa se umesto čekanja na termin savetuje da se ide privatno. Iz tog razloga se Nišlije i Nišlijke odlučuju da plate preglede umesto da čekaju na termine koji su nekad i više meseci zauzeti.

Zahvaljujemo se Nišlijkama i zdravstvenim radnicima na svim informacijama koje su nam dostavili i koje smo proverili i uporedili.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.