Autobus

Autobus na gas, koji je Direkcija za javni prevoz kupila aprila 2017. godine na tenderu za više od 80 000 evra, trenutno stoji prašnjav, napušten i neispravan na prigradskoj autobuskoj stanici.

Autobus koji je Direkcija kupila za 9,6 miliona dinara od kragujevačke firme Vulović transport, prema ugovoru do kog su došli novinari, u vreme kupovine već je iza sebe imao “zavidnu” istoriju od 380 000 kilometara i četiri vlasnika.

Tadašnji direktor Direkcije za javni prevoz, Saša Petronijević rekao je kako je pored ekoloških i finansijskih razloga, ovo preduzeće moralo da kupi jedan autobus na gas, jer je to bila obaveza predviđena ugovorom o javno-privatnom partnerstvu iz 2014. godine.

Putni nalozi koje su novinari dobili pokazali su da je ovaj autobus poslednji put Nišlije prevozio 29. novembra 2017. i da je od tada u konstantnom postupku remonta ili prodaje.

Petronijević je nakon pisanja novinara da je autobus u kvaru i ne saobraća, rekao da je on prešao 20 000 kilometara u 2017. kao i to da je autobusu istekla registracija januara 2018, te se čeka i njeno produženje.

Gde se trenutno nalazi “Ekološki” autobus?

Sporni autobus kupljen novcem građana nalazi se već izvesno vreme na izlazu iz prigradske autobuske stanice u Nišu.

Tablice su skinute sa vozila a registracija istekla 12. marta 2019. godine.

Niška inicijativa je obišla pomenutu lokaciju i snimila u kakvom se trenutno stanju naalzi ovo skupoceno vozilo.

Ekipa portala Niške inicijative tražila je od Direkcije za javni prevoz grada Niša da nam dostavi kopiju saobraćajne dozvole i polise obaveznog osiguranja, ali do objave ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Direktor Direkcije, Milan Milić potvrdio je naše tvrdnje o lokaciji i stanju autobusa, a na pitanje o tome zašto autobus nije predmet prodaje odgovorio  da je javna licitacija već jednom propala jer nakon tri kruga nije bilo zainteresovanih.

On je još dodao da trenutno pokušavaju da odrede kolika je realna cena autobusa kako bi ponovo pokrenuli postupak javne licitacije.

Inače, zbog nabavke ovog autobusa kao osumnjičeni da su štelovali cenu javne nabavke i time načinili finansijsku štetu preduzeću, tokom leta 2018. godine u pritvoru su 11 dana provela četiri lica iz Direkcije.

Ipak, godinu i četiri meseca kasnije, Petronijević i dalje čeka optužnicu u Višem javnom tuđilaštvu u Nišu, dok je predsednik Komisije koja je sprovela nabavku autobusa na gas, Ivan Cvetković nagrađivan za doprinos u radu ovog javnog preduzeća, o čemu smo pisali ranije.

Cvetković je, prema rečima portparola Direkcije, Nenada Stankovića na proslavi Nove godine nagrađen za izuzetan doprinos u radu jer je, između ostalog učestvovao u procesu izrade projekta javno-privatnog partnerstva za javni prevoz, a nagradu mu je uručio lično Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Authors