Autobus

Da li se sećate poklona koji je grad Niš dobio od Vučića i Beograda? Ovaj autobus vrednosti od 140 000 eura je prilikom posete oktobra 2016. godine Niš dobio na poklon.

Ubrzo posle toga su krenule spekulacije da autobus nije viđen po gradu.

Kad se najzad zaboravilo na autobus odlučeno je da on bude poklonjen Pčelici, jer Direkcija za javni prevoz ukida sektor javnog prevoza. Da, dobro ste pročitali.

Poslušajte dobro šta je izjavila direktorka Pčelice i zvaničnici grada Niša pri poklanjanju autobusa Pčelici.

Od trenutka kada je Direkcija uspela da se “opere” od ovog autobusa i da ga pokloni predškolskoj ustanovi Pčelica, niko više nije video ovaj autobus.

Autobus je poklonjen oktobra 2018. i po izjavama direktorke Svetlane Mitić, služiće da se deca prevoze dok učestvuju u aktivnostima Pčelice.

Po podacima zadnje registracije pomenutog autobusa do kojih smo došli našim istraživanjem, Pčelica se i dalje ne vodi kao vlasnik, već vozilo stoji na njihovom parkingu sa registracijom koja je istekla i vodi se na Direkciju za javni prevoz grada Niša.

Na slikama koje se mogu videti na Fejsbuk strani Pčelice, prisutna su deca koja se voze u nekim drugim autobusima, ali nikad u autobusu koji je našem gradu 2016. poklonio Vučić i grad Beograd a čija je vrednost oko 140 000 eura.

Gde se autobus nalazi danas?

Autobus od tada uredno stoji parkiran na parkingu Pčelice, a ne postoji osoba koja ga je videla u saobraćaju i u funkciji prevoza dece.

Umesto toga za sve aktivnosti Pčelice roditelji uredno plaćaju zakup autobusa kod privatnika.

Pored činjenice da Pčelica ima oko 40% radnika koji nije vaspitačko-medicinske struke, postavlja se pitanje da li imaju vozača, radnika, kapaciteta…?

Da li je bolje po šefove i direktore da se plaćaju računi privatnicima koje roditelji servisiraju ili je teže da se stavi autobus u funkciju?

Autobus
Pčelicin autobus stoji skriven od javnosti na parkingu ustanove;

Inače od početka priče od javnosti se kriju detalji oko ovog autobusa.

Odbornik Niške Inicijative podneo je zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Direkciji za javni prevoz i traženo je da dostave očitanu saobraćajnu dozvolu i polisu obaveznog osigiuranja.

Odgovor nikada nije pristigao na našu adresu, iako su u pitanju obavezna dokumenta koja treba da ima svako vozilo.

Postoji i izvršno rešenje Poverenika o ovom zahtevu na koje se Direkcija za javni prevoz oglušila.

Pretpostavljamo da je razlog sam podatak o vlasništvu, jer se iz polise i saobraćajne dozvole vidi da li je vozilo poklon ili je još u lizingu neke banke, da li je novo ili ne i u čijem je trenutno vlasništvu.

Autobus je prema podacima do kojih smo došli tokom istraživanja bio u finansijskom lizingu Unicredit banke.

Po izjavama direktora Direkcije za javni prevoz Milana Milića, autobus je prenešen Pčelici i oni od tada nemaju nikakve veze sa vozilom.

Podaci koje posedujemo pokazuju da se vozilo još uvek vodi na Direkciju, tj. da pri novoj registraciji nije promenjeno vlasništvo.

Iz Pčelice smo dobili mejl kao odgovor na naša pitanja u kome objašnjavaju da je u toku proces izmene vozila kako bi njime mogla da se voze deca, te da ne mogu da nam daju dalje informacije.

U trenutku poklanjanja autobusa Pčelici, vozilu je istekla registracija, do danas nije regostrovano i nije ništa rađeno sa istim.

Vučić vam poklonio autobus a vi ne znate šta ćete sa njim da radite?

Kada ova vlast padne, svi ovakvi i slični podaci će izaći na videlo, to je prva stvar koju će svaka sledeća vlada i vlast morati da urade.