Vrtop

Većina građana je već upoznata sa time da je restauracija ovih terena, ne samo teniskih već je i novi asfalt dobio teren za fudbal i košarku, rađena pre svega dva leta.

Narednih gotovo godinu dana, status ovog kompleksa ostao je nepoznanica kompletnoj javnosti.

O tome se Niška Inicijativa oglasila video snimkom objavljenim na našoj stranici na Fejsbuku.

Sporno pitanje nadležnosti

Tehnički gledano, teniski tereni kao simbol Vrtopa se već izvesno vreme ne nalaze u nadležnosti Gradske opštine Niška Banja. Pomenuti tereni su, prema rečima predsednika ove opštine, Dejana Jovanovića, predati na upravljanje Sportskom savezu Niša zbog nedostatka kapaciteta.

Informacije koje smo prikupili tokom istraživanja potvrđuju prethodno navedeno o tome ko ima „upravljačka prava“ nad ovim terenima i objektom koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Ugovor iz 2017. do kog smo došli pokazuje da je Opština Niška Banja ustupila Sportskom savezu Niša na privremeno korišćenje manji montažni objekat sa pripadajućim sportskim terenima na Vrtopu, čija je ukupna površina 13420m2.

Teniski tereni SRC "Vrtop" u Niškoj Banji
Sportski centar Vrtop
Sportski centar Vrtop
Sportski centar Vrtop
Sportski centar Vrtop
Sportski centar Vrtop
Exit full screenEnter Full screen
previous arrow
next arrow
 

Dogovoren period ustupanja i to bez naknade jeste tri godine od trenutka potpisivanja ugovora po kome se obe strane obavezuju da će napisani podaci ostati poslovna tajna te da ih neće ustupati trećim licima.

Ovde nailazimo na suštinu problema i sam paradoks o proglašavanju ugovora poslovnom tajnom.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (katastra), na parceli koja je predmet ugovora postoji bespravno izgrađen objekat za sport i fizičku kulturu, čiji vlasnik nikada nije utvrđen.

Samim tim teniski tereni i manji montažni objekat u kome se skladišti sportska oprema, a kojima upravlja Sportski savez Niša ne postoje zvanično u zemljišnim knjigama.

Imajući u vidu navedeno, postavlja se pitanje – kako je moguće da se na teniskim terenima krajem leta održavala besplatna škola tenisa u organizaciji Teniskog kluba „Niška Banja“, koji pritom ne postoji u bazi APR-a, i Sportskog saveza Niša?

Vrtop
Pečat sportskog udruženja Vrtop na obaveštenju o treningu; foto: Niška inicijativa

Iako teniski klub koji se vodi kao organizator škole tenisa za decu ne postoji zvanično, pečat kao potvrdu umesto njega udara Sportsko tenisko udruženje Vrtop osnovano 14. avgusta 2019. godine.

Zastupnik ovog sportskog udruženja je Marina Petković, supruga Vladana Krstića čiji se kontakt telefon, kako saznajemo, nalazi u samom obaveštenju prvobitno okačenom na Fejsbuk strani teniskog kluba još 26. jula prošle godine.

Ovo je samo jedan od žalosnih primera kako i šta vlast radi sa sportom u Nišu.

Ovu praksu nisu izmislili naprednjaci već su je malo usavršili i prilagodili, ali činjenica je da se sada daje višestruko više za sport, a da smo svedoci u kakvom je sport stanju i koliko i kakvih terena imamo.

Pored velikog broja nepravilnosti, i dalje Niš daje 400 miliona dinara klubovima, i to samo iz gradskog budžeta, dok svaka opština bez zakonski validnog pravilnika radi šta i kako hoće.

Da ne zalazimo dalje u zakonski okvir koji se ne poštuje, rezultati su nam dovoljni.

Ukoliko deca žele da treniraju neki sport, to sve roditelji moraju da plate, iako se daje 400 miliona direktno klubovima, neko bi pomislio da treba da ima puno klubova koji rade besplatne sadržaje…

Authors

Ugovor - SSN i Niška Banja